Sant’Alessandro Kerk Brescia

Het interieur van de Sant’Alessandro Kerk in Brescia is vrijwel in zijn geheel het resultaat van een door Donegani uitgevoerde verbouwing in de 18e eeuw. De kerk bestaat uit een enkel schip, met aan weerszijden vier kapellen. Het hoogtepunt is een “Maria-Boodschap” van de hand van Jacopo Bellini. Na bombardementen in de tweede wereldoorlog waren ingrijpende herstelwerkzaamheden nodig.

Sant’Alessandro Kerk Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Moretto, 78 – 25121 Brescia. Openingstijden: Van 08.30 tot 10.30 en van 16.30 tot 18.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Al in de 5e eeuw stond er een kerk op de plek waar de Sant’Alessandro Kerk gebouwd is. Dit zou gebeurd zijn in opdracht van bisschop Gaudioso. In die tijd stond de kerk nog buiten de toenmalige stadsmuren.

In 1430 kwam deze kerk in het beheer van de Orde der Servieten van Maria. Dankzij financiële hulp van de Venetiaanse Kapitein Gentile da Leonessa werd de kerk grondig verbouwd.

De nieuwe Sant’Alessandro Kerk werd in 1466 ingewijd en tussen 1782 en 1794 verbouwd. Tijdens de werkzaamheden werd de urn met de stoffelijke resten van San Gaudioso gevonden.

In 1769 ontplofte een kruitfabriek in de stad, waarbij de kerk zwaar beschadigd werd. Een fresco-cyclus van de hand van Lattanzio Gambara en Camillo Rama werd hierbij verwoest. De herstelwerkzaamheden waren zo duur dat de voorgevel lange tijd onvoltooid bleef.

De 18e eeuwse verbouwing stond onder leiding van de uit Brescia zelf afkomstige architect Giovanni Donegani. Uiteindelijk zou de architect Carlo Melchiotti de façade tussen 1894 en 1903 voltooien, waarbij hij wel van de tekeningen van Donegani gebruik maakte.

De twee kloostergangen werden in de tweede wereldoorlog bij bombardementen verwoest.

Het interieur bestaat uit een enkel schip met acht zijkapellen. Om de kosten te drukken werd voor de zuilen die deze kapellen flankeren een op marmer gelijkende steensoort gebruikt.

Het beroemdste kunstwerk in de kerk is de “Maria-Boodschap” van Bellini. Antonio Callegari was verantwoordelijk voor enige beeldhouwwerken.

Via Moretto, 78 – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email