Sant’Alvise Kerk Venetië

De Sant’Alvise Kerk bevindt zich dichtbij de Santa Maria dell’Orto Kerk in de wijk Cannaregio in Venetië. Hoogtepunten zijn de trompe l’oeil schildering op het plafond en de drie schilderijen van de hand van Giambattista Tiepolo. Ook het koor waar de nonnen van het bijbehorende klooster zaten is een trekpleister.

Sant’Alvise Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Campo Sant’Alvise – Cannaregio 3282 – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, Pasen, 25 Augustus. Op 6 Januari, 1 November en 8 December gaat de kerk pas om 15.00 uur open. Toegangsprijs: 3 Euro (korting: 1,50 Euro). Chorus Pass is geldig. Openbaar vervoer: Lijn 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, N (halte Ferrovia); Lijn 12, 13, 21, 22, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, B, G, N (halte Fondamente Nove).

Geschiedenis en beschrijving

De Sant’Alvise Kerk is gewijd aan San Ludovico di Tolosa, die in het Venetiaanse dialect Alvise heet. Deze zoon van de Koning van Napels had van zijn aanspraak op de troon afgezien om Franciscaner monnik te worden. Volgens de traditie verscheen hij in 1388 aan de edelvrouw Antonio Venier om haar te vertellen waar de aan hem gewijde kerk gebouwd zou moeten worden. Deze liet de kerk en het bijbehorende klooster bouwen, om zich er vervolgens zelf terug te trekken.

De oorspronkelijk Gotische kerk, die uit een enkel schip bestaat, werd in de 17e eeuw verbouwd. Pietro Ricchi en Pietro Antonio Torri schilderden in deze tijd een trompe l’oeil fresco op het het plafond.

Boven het portaal is een soort “hangend koor” te zien, dat op zuilen rust en een van de eerste in zijn soort was. Vanaf hadden de nonnen van het belendende klooster een directe toegang tot de kerk.

Er zijn drie schilderijen van de hand van Giambattista Tiepolo in de kerk te zien. Dit zijn “Christus die Golgotha beklimt”, “De Doornenkroon” en de “Zelfkastijding”.

Lazzaro Bastiani schilderde enkele panelen met “Gebeurtenissen uit het Oude Testament”. Deze 15e eeuwse schilderingen maakten vroeger deel uit van het orgel van de niet meer bestaande Chiesa delle Vergini.

Campo Sant’Alvise – Cannaregio 3282 – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *