Sant’Andrea Kerk Chioggia

De Sant’Andrea Kerk staat ongeveer halverwege de hoofdstraat van Chioggia, de Corso del Popolo. De bij de kerk horende klokkentoren is nu de zetel van het Museo del Torre dell’Orologio.

Sant’Andrea Kerk Chioggia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Chiesa di Sant’Andrea – Campo Sant’Andrea 664 – 30015 Chioggia. Telefoon: 041400757. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: De kerk is gratis. Openingstijden museum en toren: Enkel op zondag, om 10.30, 11.00, 11.30. 16.30. 17.00 en 17.30 worden groepen binnengelaten. Toegangsprijs: Gratis, maar een fooi wordt op prijs gesteld.

Geschiedenis en beschrijving

De huidige, barokke versie van de Sant’Andrea kerk stamt uit 1743, maar hij bestond al in de 15e eeuw.

Het baptisterium van de kerk is door Sansovino ontworpen.

Het bekendste kunstwerk is in de sacristie te zien. Dit schilderij, een “Kruisiging” werd oorspronkelijk aan Palma il Vecchio toegeschreven, maar tegenwoordig aan Marescalco. Deze laatste heette in werkelijkheid Giovanni Buonconsiglio en leefde van 1465 tot ongeveer 1535.

Een ander hoogtepunt is een verguld houten standbeeld uit de 16e eeuw.

Er zijn verder schilderijen van Giuseppe Cherubini uit het begin van de 20e eeuw en een “Sant’Andrea” van de hand van Antonio Marinetti te zien.

Torre dell’Orologio en museum

De los staande klokkentoren van de kerk stamt uit de 11e/12e eeuw. Het was oorspronkelijk een uitkijktoren. Hij is ongeveer 30 meter hoog en 1,20 meter dik. De torenklok uit 1386 zou de oudste ter wereld zijn. De architect was Giovanni Dondi.

Tegenwoordig doet de toren dienst als zetel van het Museo del Torre dell’Orologio. Behalve de klok zelf is het uitzicht vanaf de top de grootste trekpleister.

De klok zelf is door Giovanni Dondi gemaakt. Het mechanisme, dat tot 1840 in het oude Palazzo Pretorio bewaard werd, wordt nu door een glazen wand beschermd.

Er zijn zes verdiepingen, elk met een eigen thema. De verzameling omvat oude foto’s en plattegronden van de stad en de Sant’Andrea Kerk, zilveren ex-voto’s ter ere van de Mater Dolorosa en zakhorloges uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Chiesa di Sant’Andrea, Corso del Popolo, Chioggia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email