Sant’Andrea Kerk Orvieto

De Sant’Andrea Kerk staat naast het Palazzo Comunale van Orvieto, op het punt waar de Corso Cavour bij het Piazza della Repubblica aankomt. De officiële naam van de kerk is Chiesa dei Santi Andrea e Bartolomeo.

Sant’Andrea Kerk Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza della Repubblica – 05018 Orvieto. Telefoon: +39 0763 Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur; zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegangprijs: 5 Euro. Telefoon (voor reserveringen rondleiding ondergronds deel van de kerk): +39 3281911316.

Geschiedenis

De Sant’Andrea Kerk is in de 6e eeuw gebouwd op de plek waar zich de ruïnes van een Etruskische tempel bevonden. Voordat de Kathedraal gebouwd werd was het de belangrijkste kerk van Orvieto.

Het is hier dat de aanhangers van de Pauselijke Staat zich in 1125 verzamelden om te besluiten zich tegen de keizerlijke macht te verzetten. In 1216 kondigde Paus Innocenzo III in de kerk een kruistocht aan.

Aangezien men in Rome absoluut geen Franse paus wilde, werd Martino IV in 1281 hier tot paus gekroond.

Tegenwoordig begint hier elk jaar op 14 Augustus de viering van het feest van Santa Maria Assunta, de schutsheilige van Orvieto.

Toen de middeleeuwse stad zich begon te ontwikkelen, moest ook de vroeg-Christelijke kerk vergroot worden. Rond het begin van de 12e eeuw begon de kerk dan ook haar huidige aanblik te krijgen. De apsis werd vergroot en het dwarsschip met de enorme pilaren werd gebouwd.

Vanwege een omvangrijke restauratie die tussen 1926 en 1930 plaatsvond is het moeilijk te bepalen welke modificaties in de tussenliggende eeuwen doorgevoerd zijn. De verantwoordelijke architect voor deze 20e eeuwse restauratie was Gustavo Giovannoni.

Beschrijving

De met een roosvenster versierde façade, die door pilaren in drie vlakken verdeeld wordt, is het resultaat van een verbouwing in de 15e eeuw. Het rood-marmeren portaal is gemaakt door Vito di Marco da Siena, naar een ontwerp van Maestro Vetrino. De beelden in de lunette zijn in de 20e eeuw door Antonietta Paoli Pogliani vervaardigd. Ilario Ciaurro maakte zowel het glas-in-lood in het roosvenster als de majolieken en aardewerken versiering van de portico aan de zijkant.

Giovannoni was ook verantwoordelijk voor de huidige vorm van de twaalfhoekige klokkentoren. Deze wordt gekenmerkt door kantelen en drie rijen bifora’s.

Het ruime interieur bestaat uit drie schepen, die door enorme zuilen van elkaar gescheiden worden. Deze zuilen stammen waarschijnlijk uit de 2e eeuw.

Het presbyterium bevindt zich op een lichte verhoging en heeft een vierkante apsis. De rest van de kerk heeft een houten dak, maar het presbyterium wordt gekenmerkt door een aantal kruisgewelven. Het dak moest geheel opnieuw opgebouwd worden nadat het in de 15e eeuw ingestort was.

Hoogtepunten zijn een cosmateske preekstoel uit het begin van de 16e eeuw, een aantal sobere muurschilderingen uit de 14e eeuw en verschillende erg gedetailleerde schilderijen uit de 15e eeuw.

Het ondergrondse deel van de kerk kan enkel bezocht worden wanneer men vooraf reserveert.

Piazza della Repubblica – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *