Sant’Apollinare in Classe Basiliek Ravenna

Toen de Sant’Apollinare in Classe Basiliek gebouwd werd stond hij langs de kust. Tegenwoordig staat hij echter enkele kilometers landinwaarts op het platteland ten zuiden van Ravenna. De kerk heeft een basilicaal vloerplan en is beroemd vanwege de mozaïeken. Ernaast bevinden zich de ruïnes van de voormalige havenstad Classe, waar de Romeinse vloot zijn thuisbasis had.

Sant’Apollinare in Classe Basiliek Ravenna

Sant'Apollinare in Classe Basiliek Ravenna
Sant’Apollinare in Classe Basiliek

De Basilica di Sant’Apollinare in Classe staat enkele kilometers buiten de bebouwde kom van Ravenna. De toevoeging Classe verwijst naar de oude Romeinse havenstad die zich hier bevond.

De bouw van de kerk vond in de 6e eeuw plaats, waarna ze door de eerste bisschop van de stad, Sant’Apollinare, werd ingewijd.

De façade zoals deze nu te zien is is niet de originele versie. De onderste rij ramen bestaat uit monofora’s, hierboven zijn bifora’s te zien en de hoogste rij bestaat uit trifora’s.

De ronde klokkentoren staat links van de kerk zelf.

De kerk bestaat uit drie schepen. Behalve de apsis, die rijkelijk versierd is, maakt het interieur een sobere indruk.

Op de plek waar Sant’Apollinare gemarteld is staat nu een antiek altaar.

De grootste attracties zijn de mozaïeken die de steden Jeruzalem en Bethlehem verbeelden. De apostelen, afgebeeld als lammeren, verlaten de twee steden.

De versieringen in de apsis zijn rond de jaren 50 van de 6e eeuw aangebracht. Op het bovenste deel is een sterrenhemel te zien. Op het punt waar de twee armen van het kruis elkaar ontmoeten ziet men het gezicht van Christus. Boven het kruis rijkt de hand van God uit de wolken naar beneden. Op het laagste deel is een bloementuin te zien, met in het midden een biddende Sant’Apollinare.

Openingstijden

De Sant’Apollinare in Classe Basiliek is van maandag t/m zaterdag van 08.30 tot 19.30 geopend. Op zon- en feestdagen is de kerk voor toeristen enkel van 13.00 tot 19.30 uur toegankelijk. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. Op 25 December en 1 Januari is de kerk gesloten.

De kerk is toegankelijk voor gehandicapten.

Toegangsprijs

De toegangsprijs is 5 Euro (2,50 Euro met korting). Een combi-ticket Sant’Apollinare in Classe/Museo Nazionale di Ravenna/Mausoleum van Theodorik kost 10 Euro (5 Euro met korting). Dit ticket is drie dagen geldig vanaf het moment van afgifte. Het is bij de monumenten zelf verkrijgbaar. Voor EU inwoners jonger dan 18 is de entréeprijs altijd gratis. Houders van de Romagna Visit Card mogen gratis naar binnen.

Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Basilica di Sant’Apollinare in Classe is via Romea Sud, 224 (tel. +39 0544 527308.) Bus 4 en bus 176 stoppen bij de halte Classe Sant’Apollinare. Het treinstation van Classe ligt op vijf minuten loopafstand.

Sant’Apollinare in Classe Basiliek – Via Romea Sud, 224 Ravenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *