Sant’Apollinare Kerk Sassari

De Sant’Apollinare Kerk bevindt zich aan de straat van dezelfde naam in de Pozzo di Villa wijk in Sassari. De huidige aanblik van deze 13e eeuwse kerk is het resultaat van een complete verbouwing tegen het einde van de 19e eeuw. De grootste trekpleister is een houten beeldje van Christus dat wonderbaarlijke krachten zou hebben.

Sant’Apollinare Kerk Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Sant’Apollinare – 07100 Sassari.

Geschiedenis en beschrijving

De eerste versie van de Sant’Apollinare Kerk is tegen het einde van de 13e eeuw opgetrokken en hoort dan ook tot d eoudste kerken van Sassari. Van de laat-Gotische structuur van deze oorspronkelijke constructie is enkel nog de deurstijl van het portaal aan de voorgevel te zien. Het portaal zelf is tegen het midden van de 17e eeuw dichtgemetseld.

De belangrijkste werkzaamheden vonden in het begin van de 17e eeuw plaats. De façade werd in 1646 voltooid.

In 1651 werd de kerk door een brand beschadigd

Het dak werd in 1652 voltooid, nadat de stad door een pestepidemie getroffen was.

Vanaf 1896 was de kerk enige jaren gesloten, vanwege instortingsgevaar. Er waren scheuren in de zijmuren en in het gewelf geconstateerd.

In 1898 werd met de herstelwerkzaamheden een aanvang gemaakt. Nadat er op andere plekken scheuren in de muren ontstonden besloot men echter de kerk helemaal opnieuw op te bouwen. De huidige neo-Gotische aamblik van de kerk is het resultaat van deze reconstructie.

De voorgevel wordt door een met een fries versierde kroonlijst in twee vlakken verdeeld. Het onderste deel wordt gekenmerkt door een eenvoudig portaal met een architraaf. Het bovenste stuk wordt door op de kroonlijst rustende pilaren in drie vlakken verdeeld.

Na een nieuwe brand moest het interieur in 1906 geheel opnieuw ingericht worden.

Kunstwerken

Het houten kruis uit de 14e eeuw, dat bij het hoofdaltaar bewaard wordt, is een van de trekpleisters van de kerk. Aangezien het de brand in 1751 ongeschonden doorstond, denkt men dat het over wonderbaarlijke krachten beschikt.

De zeven schilderijen die elk een apostel verbeelden stammen uit de 17e eeuw, net als het doek waarop Christus geschilderd is. Deze zijn in de sagristie van de kerk te bezichtigen.

Er is een in kalkrots gebeeldhouwd doopvont te zien, dat nog bij de allereerste versie van de kerk hoorde.

Via Sant’Apollinare – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email