Sant’Apollinare Nuovo Basiliek Ravenna

De Sant’Apollinare Nuovo Basiliek in Ravenna is in het jaar 505 in opdracht van de Gotische koning Theodorik de Grote gebouwd. Ze verkreeg de huidige naam echter in de 9e eeuw, aangezien de relikwieën van Sant’Apollinare toen in de kerk geplaatst werden. De ronde klokkentoren rechts van de kerk is in de 9e of 10e eeuw toegevoegd. De basiliek is vooral beroemd vanwege de mozaïeken, die een enorme muuroppervlakte bestrijken.

Sant’Apollinare Nuovo Basiliek Ravenna

Sant'Apollinare Nuovo Basiliek RavennaDe Sant’Apollinare Nuovo Basiliek staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw was in de 6e eeuw, toen het opgetrokken werd, een tempel van de cultus der Arianen. Men denkt dat de heilige Martinus van Tours bij de inwijding aanwezig was.

De opdrachtgever tot de bouw was Theodorik de Grote. Nadat de Byzantijnse keizer Justinianus I de Grote de stad overwonnen had, werd het gebouw tot katholieke kerk, gewijd aan Martinus van Tours, omgevormd.

In de kerk zelf zijn sporen van de overgang naar de katholieke cultus te zien. De mozaïeken die de Ariaanse cultus als thema hadden werden verwijderd en verschillende portretten van Theodorik en diens volgers werden aangepast.

De enige mozaïeken die geen veranderingen ondergingen waren degenen die gebeurtenissen uit de levens van Christus en de profeten als thema hebben. Ook de vergezichten op de haven van Classe en het Palatium van Theodorik werden gespaard.

Toen de relikwieën van Apollinare in de 9e eeuw in de kerk geplaatst werden vond een nieuwe inwijding plaats.

De façade van de kerk heeft een puntdak en wordt door een brede portico voorafgegaan. In het centrum is een marmeren bifora te zien. De ronde klokkentoren staat links van de kerk.

Het interieur van de Sant’Apollinare Nuovo Basiliek bestaat uit drie schepen.

Wat opvalt aan de mozaïeken in de kerk is dat de afgebeelde figuren compacter zijn dan die in het Galla Placidia Mausoleum.

Openingstijden

De Sant’Apollinare Nuovo Basiliek is vanaf 1 April tot 30 September geopend van 09.00 tot 17.00 uur en gedurende de maand Oktober van 09.00 tot 19.00 uur. De rest van het jaar is dit van 09.30 tot 17.00 uur. Op 25 December is de basiliek gesloten. De kassa gaat 15 minuten voor sluitingstijd dicht.

Toegangsprijs

De toegangsprijs is 9,50 Euro, maar dit is inclusief de San Vitale Basiliek, het Battistero Neoniano, het Galla Placidia Mausoleum en het Museo en de Capella Arcivescovile. De kortingsprijs is 8,50 Euro. Kinderen jonger dan 10, residenten en gehandicapten mogen gratis naar binnen.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Basilica di Sant’Apollinarre Nuovo is Via Roma, 52 (Tel. 800 303 999). De dichtstbijzijnde bushalte is Via Carducci Liceo Classico (lijn 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18, 70, 80, 90, 145, 147, 149, 150, 151, 156, 159, 161, 162, 176.

Sant’Apollinare Nuovo Basiliek – Via Roma, 52 Ravenna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email