Santi Apostoli Kerk Verona

De Santi Apostoli Kerk is net als veel kerken in Verona gebouwd op een plek waar zich al een vroeg-Romeinse basiliek bevond. Het bijzondere aan dit heiligdom is dat er zich in de kelder nog een kerk bevindt. Deze is waarschijnlijk op haar beurt op een Romeinse tombe gebouwd.

Weetjes Santi Apostoli Kerk Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: vicolo Dietro Santi Apostoli – 37121 Verona. Telefoon: +39 0458032873. Openingstijden: Van 08.00 tot 12.00 en van 15.30 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Santi Apostoli Kerk Verona
De klokkentoren is een overblijfsel van de Romaanse constructie

De Santi Apostoli Kerk is van vroeg-Christelijke oorsprong, maar is in de 12e eeuw geheel opnieuw geconstrueerd. Tot de 18e eeuw vonden verschillende restauraties en verbouwingen plaats.

De laatste grote verbouwing vond noodzakelijkerwijze plaats na de tweede wereldoorlog.

Van de Romaanse constructie zijn de buitenmuren, de apsis en de klokkentoren nog overeind gebleven.

Ingrijpende renovaties vonden plaats in de 14e, 16e en 18e eeuw. Het oorpronkelijke vloerplan was een Grieks kruis, met het centrale deel enigszins opgehoogd.

In de 14e eeuw werd de kerk de grafkapel van de Bevilacqua familie. Het vloerplan werd vierkant en de muren werden verlengd om de tombes op de juiste wijze te kunnen plaatsen. Later werden ook de vloer, het hoofdaltaar en de vensters gerenoveerd.

In de 16e eeuw werden de oorspronkelijke drie schepen tot een enkel schip teruggebracht.

Bezienswaardigheden

Alttarstuk - Santi Apostoli Kerk Verona
Interieur

Het altaarstuk “De Heilige Agostino in Meditatie” is geschilderd door Alessandro Turchi, bijgenaamd l’Orbetto.

De fresco’s op het plafond van het presbyterium zijn van de hand van Agostino Pegrassi.

Het schilderij “Aanbidding van de Koningen” is van Felice Brusasorci.

Simone Brentana schilderde de “Pinksteren” in het midden van de apsis.

In de sacristie zijn fresco’s uit de 12e en 13e eeuw te zien.

Ondergrondse Kerk

Via de sacristie komt men in een ondergronds kerkje, dat aan de heiligen Teuteria en Tosca gewijd is. Tosca was de zus van San Procolo en leefde een teruggetrokken en meditatief bestaan. Teuteria was de dochter van de Engelse koning, die gevlucht was voor Oswald, die haar wilde trouwen. De twee vrouwen trokken zich terug in een grot, die op miraculeuze wijze door dikke spinnenwebben afgesloten werd. Ze stierven allebei in 263. Oswald had zich ontertussen dankzij de gebeden van Teutoria bekeerd en had het zelfs tot heilige geschopt.

De Santi Tosca en Teuteria Kerk werd in 751 ingewijd. Het is bekend dat er al in de 5e eeuw een gebouw op de plek stond. Een nieuwe inwijding vond plaats in 1160, madat de lichamen van de twee vrouwen gevonden waren.

Het stoffelijke overschot van de twee heiligen werd in een marmeren sarcofaag bij het altaar geplaatst. De rood-marmeren tombe zelf stamt uit de 12e eeuw. De van grijs marmer gemaakt beeldhouwwerken op de voorkant zijn in de 15e eeuw toegevoegd.

Bij de restauratie van 1913 werd een deel van de verbouwingen tenietgedaan.

Toen men de stoffelijke overschotten van de twee heiligen opgroef vond men de resten van een man en een vrouw. Vondsten van 4e eeuwse vloermozaïeken en munten en nog meer menselijke lichaamsdelen wezen erop dat de eerste constructie een Romeinse tombe geweest was.

De tombe rechts van het altaar is die van Francesco Bevilacqua, consigliere van Cangrande II. Hij was in 1368 de eerste Bevilacqua die hier begraven werd. De maker van de tombe is niet bekend.

De witte marmeren tombe ertegenover stamt uit de 16e eeuw. Er liggen drie broers Bevilacqua in. De beeldhouwwerken verbeelden drie deugden.

In een hoek van de kerk staat een groot doopvont uit de 13e eeuw. Het is uit een enkel blok marmer gebeeldhouwd. In die tijd werd men bij het doopsel nog geheel ondergedompeld.

Santi Apostoli Kerk, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email