Santi Maria en Donato Basiliek Venetië

De Santi Maria en Donato Basiliek op het eiland Murano in Venetië is in de 7e eeuw gebouwd. Tussen 1125 en 1140 vond een grote verbouwing plaats, tijdens welke ook de klokkentoren  toegevoegd werd. De kerk wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Venetiaans-Byzantijnse bouwkunst.

Santi Maria en Donato Basiliek Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Campo San Donato, 30141 – Venezia (tel. +39.041 739056). Openbaar vervoer: 4.1, 4.2, 6.1, 6.2, 7.1, 7.2 (halte Murano Museo). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 12.00 en van 15.30 tot 19.00 uur; zondag van 15.30 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Maria en Donato Basiliek Venetië

Santi Maria en Donato Basiliek

De Santi Maria en Donato Basiliek is de oudste van de nog bestaande kerken op het eiland Murano. Het oudste geschrift dat naar de kerk verwijst stamt uit het jaar 999. In dit document staan enige aanwijzingen die erop duiden dat de kerk toen al enkele eeuwen bestond.

De façade wordt gekenmerkt door een klassieke Romaans- Venetiaanse stijl. De kerk heeft een Latijns kruis als vloerplan en bestaat uit drie schepen, die door twee rijen van vijf marmeren zuilen afgebakend worden.

Het vloermozaïek stamt uit 1140, wat betekent dat het gelijktijdig met dat van de San Marco Kathedraal gelegd is. De motieven van het mozaïek zijn vooral dierlijk en plantaardig, maar er zijn ook enige verwijzingen naar de Bijbel. Tussen 1973 en 1979 is het gerestaureerd. Met hoog water overstroomde de kerk vaak, wat voor beschadigingen aan het mozaïek gezorgd had. Om het te kunnen herstellen moest het eerst geheel verwijderd en later weer opnieuw aangebracht worden.

Klokkentoren - Santi Maria en Donato Basiliek Venetie

Klokkentoren

De muurmozaïek in de apsis, die een “Sprekende Maria” verbeeldt, stamt uit de 12e eeuw.

Het altaarstuk bij het hoofdaltaar is door Paolo Veronese geschilderd. Het verbeeldt “San Donato” en stamt uit 1310.

Het “Altaarstuk van San Donato” wordt gekenmerkt door een polychroom reliëf en door enige van de eerste inscripties in het Venetiaans.

Het hoogtepunt in het Baptisterium is de Tombe van de Acilii, die als doopvont gebruikt wordt.

De klokkentoren is in de 12e eeuw gebouwd.

De apsis bestaat aan de buitenkant uit twee traveeën. Het onderste deel heeft enige nissen en doet Byzantijns aan, met de door de Arabische invloed gekenmerkte zogeheten formella‘s. Het bovenste deel vertoont Romaanse invloeden, meet enige kleine loggia’s en een fries.

Campo San Donato, 30141, Venezia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *