Santi Nazaro e Celso Kerk Brescia

De huidige aanblik van de Santi Nazaro e Celso Kerk in Brescia is het resultaat van een ingrijpende verbouwing in de 18e eeuw. Hoogtepunten zijn de door Titiaan geschilderde “Averoldi Poliptiek” en enkele werken van de hand van Moretto.

Santi Nazaro e Celso Kerk Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Giacomo Matteotti, 31 – 25122 Brescia (tel. +39 0303754387). Website: parrocchiasantinazaroecelsobrescia.it. Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 11.00 en 15.00 tot 17.30 uur; zondag van 09.00 tot 12.00 en van 15.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Nazaro e Celso Kerk Brescia
De poliptiek van Titiaan

De Chiesa dei Santi Nazaro e Celso is in de 15e eeuw gebouwd en halverwege de 18e eeuw geheel gerenoveerd. De architecten van deze verbouwing waren Giuseppe Zinelli en Antonio Marchetti.

De neo-klassieke façade wordt door hoge Korintische zuilen gekenmerkt. De zeven standbeelden op de voorgevel zijn van de hand van Citterio.

De grootste trekpleister is de door Titiaan, toen deze nog erg jong was, geschilderde Polittico Averoldi. De in 1522 vervaardigde poliptiek bestaat uit vijf panelen, met een “Herrijzenis” in het midden. Links is Altobello Averoldi afgebeeld, de bisschop die de opdracht tot het werk gegeven had.

Averoldi ligt zelf in de kerk begraven. Wat nog over is van zijn door Lorenzo Bregno in 1522 vervaardigde grafmonument is bij de linkerzijingang van het atrium te zien.

In de derde kapel rechts is een werk van Il Moretto uit 1541 (Cristo Eucaristico) te zien. Andere schilderijen van deze kunstenaar bevinden zich in de tweede (“Kroning van Maria en Vier Heiligen”) en derde kapel aan de linkerkant en in de pastorie.

In de sacristie worden twee tempera schilderingen van Romanino bewaard.

Corso Giacomo Matteotti, 31 – 25122 Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email