Santissimo Redentore Kerk Venetië

De Santissimo Redentore Kerk hoort tot de bekendste en belangrijkste kerken van Venetië. Ze is door Andrea Palladio ontworpen en wordt tot de mooiste Renaissance kerken gerekend. Elk jaar op de derde zondag van Juli vindt er een traditioneel volksfeest plaats, dat Festa del Redentore heet.

Santissimo Redentore Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Redentore, Sestiere Giudecca, 30133 Venezia (tel. +39 041 275 0462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augustus, 25 December. Toegangsprijs: 3 Euro (korting: 1,50 Euro). Chorus Pass is geldig. openbaar vervoer: Vaporetto lijn 2, 41 (halte Redentore).

Geschiedenis en beschrijving

Santissimo Redentore Ker Venetie

Santissimo Redentore Kerk

De Santissimo Redentore Kerk is in 1577 in opdracht van de Venetiaanse Republiek gebouwd. Dit gebeurde uit dank voor een tijdens de pestepidemie die de stad tussen 1575 en 1577 teisterde gedane belofte. De ontwerper was Andrea Palladio, die echter in 1580, voordat de kerk voltooid was, zou sterven. De constructie werd afgemaakt door Antonio da Ponte, die zich nauwgezet aan het project van Palladio hield.

De voorgevel van de kerk ziet er van een afstandje uit alsof het één groot bas-reliëf is. Het interieur is wit geschilderd en erg eenvoudig gehouden.

Wel zijn er zowel in de kerk zelf als in de sacristie een aantal belangrijke kunstwerken te zien. De lunette op de binnenmuur van de façade is van de hand van Pietro Vecchia en verbeeldt “De Maagd die de Zalige Felice da Cantelice aan Jezus voorstelt”.

In het schip zijn werken te zien van onder andere Paolo Veronese, Jacopo Tintoretto, Francesco Bassano, Paolo Piazza en Jacopo Palma il Giovane.

Het hoogtepunt in de sacristie is het altaarstuk dat de “Doop van Christus” voorstelt en in 1560 door Paolo Veronese geschilderd is. Hier zijn verder reliekenkastjes en kunstwerken die naar de geschiedenis van d ekerk verwijzen te zien. Hiertoe horen een paneel van de Hand van Alvise Vivarini en andere, door onder andere Jacopo Palma il Giovane, Jacopo Bassano en Francesco Bissolo vervaardigde schilderijen.

Elk jaar op de derde zondag van Juli is de kerk het toneel van een volksfeest, dat Festa del Redentore genoemd wordt.

Redentore, Sestiere Giudecca, 30133 Venezia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *