Santo Spirito Abdij Caltanissetta

De Santo Spirito Abdij is een van de grootste toeristische attracties van Caltanissetta. Het opvallendste kenmerk van het exterieur wordt gevormd door de drie apsissen. Binnen valt vooral de fresco Christus Pantocrator op.

Santo Spirito Abdij Caltanissetta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Santo Spirito 76 – Caltanissetta. Telefoon: . Openingstijden: Van 09.00 tot 18.00 uur in de wintertijd en tot 19.00 uur in de zomertijd. Toegangsprijs: Gratis. (De abdij ligt een stukje buiten de stad en kan niet met het openbaar vervoer bereikt worden.)

Geschiedenis en beschrijving

Santo Spirito Abdij Caltanissetta
De Normandische apsissen van de Santo Spirito Kerk

De Abbazia di Santo Spirito is gebouwd op een plek waar al in de Byzantijnse tijd een godshuis stond. Dit valt ook af te leiden uit het feit, dat de kerk, zoals veel Siciliaanse kerken uit deze periode, aan de Heilige Geest gewijd is.

De huidige abdij is door de Normandiërs gebouwd. De opdrachtgever was Rogier I van Sicilië, die het eiland samen met zijn broer Robert Guiscard tussen 1061 en 1091 op de Arabieren veroverd had. De bouw begon eind 11e eeuw, maar de inwijding vond pas in 1153 plaats.

Het interieur bestaat uit een enkel schip met drie apsissen. De belangrijkste attracties zijn het Normandische doopvont, het paneel “Crocifisso del Staglio” en de Byzantijnse aandoende fresco “Christus Pantocrator”. Dit is een traditionele Byzantijnse afbeelding van Christus, waarbij hij met strenge blik frontaal geschilderd is, met een Evangelieboek in de linkerhand. De reschterhand maakt een zegenend gebaar.

Santo Spirito Abdij – Via Santo Spirito 76, Caltanissetta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email