Santo Spirito Kerk Atri

De Santo Spirito Kerk bevindt zich aan de rand van het historische centrum van Atri, vrijwel tegenover de ruïnes van een oud kasteel dat Rocca di Capo d’Atri heet. De kerk wordt ook wel Santuario di Santa Rita genoemd. Hoewel in de 13e eeuw gebouwd, stammen de meeste kunstwerken uit de 18e eeuw.

Santo Spirito Kerk Atri

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Largo Proconcole, 4 – Atri. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa del San Spirito is tegen het einde van de 13e eeuw door de Blootvoetse Agostijners gebouwd. In de 16e eeuw namen de Franciskaners de kerk over maar nog in dezelfde eeuw kwam ze weer in handen van de oorspronkelijke bewoners.

In de 17e eeuw kwamen de kerk en het bijbehorende klooster in handen van de Agostijner nonnen die de verering van Rita da Cascia introduceerden en de kerk vanaf de tweede helft van de 18e eeuw een compleet nieuw gezicht gaven.

Hoewel de nonnen de kerk in het jaar 1800 verlieten bleven de inwoners van Atri de kerk goed onderhouden, waardoor ze niet het lot onderging van vele andere kerken gedurende de Napoleontische overheersing.

Het klooster werd omgebouwd tot bejaardenhuis, een funktie die het nog steeds vervult.

De bellen in de klokkentoren stammen uit de 18e en 19e eeuw. Het portaal is gemaakt in 1586, maar was oorspronkelijk van de Sant’Antonio dei Cappuccini Kerk.

Het barokke interieur bestaat uit een enkel schip. De lampen aan het plafond zijn in de 18e eeuw door glasblazers uit Murano gemaakt.

Hoogtepunten

“Geboorte, met Toekijkende Agostijners, Kapucijners en Minorieten”, tussen 1550 en 1560 geschilderde fresco, waarschijnlijk door Florentijnse kunstenaars.

Het barokke Altare del Giudizio is genoemd naar het 16e eeuwse altaarstuk, dat het “Laatste Oordeel” verbeeldt. Op het doek wordt een dode persoon afgebeeld, met kakkerlakken, spinnen en ander ongedierte.

Het Sant’Anna Altaar is in de 18e eeuw gemaakt. In een is staat een 19e eeuws standbeeld van de heilige met zilver- en goudkleurige gewaden.

De Santa Rita da Cascia Kapel is tussen de 18e en 19e eeuw gebouwd. Het standbeeld van de heilige stamt uit het begin van de 20e eeuw. Ook de andere ornamenten zijn redelijk modern.

Het San Francesco da Paolo Altaar stamt uit 1770. De “Madonna met Kind en San Francesco di Paola” is in de 18e eeuw door kunstenaars uit Napels geschilderd.

Het Madonna Addolorata Altaar stamt uit dezelfde periode.

In twee nissen in het presbiterium staan twee papier-maché standbeelden van Sint-Jozef en de Madonna del Suffragio.

Het 18e eeuwse altaar in het presbiterium, dat verder wordt opgeluisterd door sierpleisterwerk.

Andrea dell’Asta schilderde de “Pinksteren” boven dit altaar in de 17e eeuw. Hij was ook verantwoordelijk voor de “Madonna met Kind”.

De “Madonna met Kind en Heiligen” is rond 1770 door Giuseppe Prepositi geschilderd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email