Santo Stefano dei Cavalieri Kerk Pisa

De Santo Stefano dei Cavalieri Kerk staat aan het Piazza dei Cavalieri in Pisa en is de kerk van de gelijknamige ridderorde. Deze door Vasari in de 16e eeuw ontworpen kerk is door de bekendste aan de Medici verbonden artiesten van kunstwerken voorzien. Een niet alledaagse attractie wordt gevormd door onderdelen van verslagen Turkse schepen.

Santo Stefano dei Cavalieri Kerk Pisa

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Cavalieri, Pisa. Tidens de Corona-crisis is het niet mogelijk de kerk te bezoeken.

Geschiedenis en beschrijving

De Santo Stefano dei Cavalieri Kerk is gewijd aan Paus Stefanus I, die onder het bewind van keizer Valerianus in het jaar 257 tijdens de mis door de Praetorianen gestenigd en vervolgens onthoofd werd.

Er werd in 1565 met de bouw begonnen.

De twee beuken zijn in 1682 toegevoegd en werden oorspronkelijk als kleedkamer voor de ridders gebruikt. Het grote en weelderige interieur heeft slechts één schip en is rijkelijk van kunstwerken voorzien. Ook zijn er schipsvaandels en andere naar de zeevaart verwijzende ornamenten.

Het exterieur van de kerk maakt een elegante en tegelijkertijd sobere indruk. De enige versiering is het gigantische wapenschild van de orde. De façade is door Don Giovanni de’ Medici ontworpen.

Het prachtige, van inlegwerk voorzien houten plafond is in 1606 toegevoegd. Dit inlegwerk toont de heldendaden van de ridders van de orde.

Een van de vaandels is de Turkse vlag, die door de Heilige Liga veroverd werd tijdens de Slag bij Lepanto in 1571. De vlag sierde de belangrijkste mast van het schip van de admiraal van de Turkse vloot, Mehmet Ali Pasha.

De relikwieën van Santo Stefano worden in een urn onder het hoofdaltaar bewaard. Het altaar is door Pier Francesco Silvani en Foggini ontworpen.

Santo Stefano dei Cavalieri Kerk Pisa - Bronzino
“Geboorte van Christus”, Bronzino

De polychrome marmeren preekstoel aan de linkerkant stond vroeger in de kathedraal en is in de 17e eeuw door Chiarissimo Fancelli vervaardigd.

De “Madonna met Kind tussen de Heiligen Jozef en Stefanus” is in 1593 door Aurelio Lomi gemaakt. Het was oorspronkelijk bedoeld voor het Palazzo dell’Ordine dei Cavalieri.

Giorgio Vasari schilderde de “Steiging van Sint-Stefanus” in de rechtervleugel.

De “Geboorte” boven het tweede altaar in de linkervleugel is van de hand van Bronzino.

Santo Stefano dei Cavalieri Kerk Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email