Santo Stefano Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De Santo Stefano Kerk in Venetië is tegen het einde van de 13e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing die in de 15e eeuw plaats vond. Onder andere de 66 meter hoge, hellende klokkentoren en het mooie hoofdportaal stammen uit deze periode. De kerk wordt bij de beste voorbeelden van de Gotisch-Venetiaanse bouwstijl gerekend.

Santo Stefano Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Campo Santo Stefano – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augustus, 25 December. Toegangsprijs: 3 Euro (korting: 1,50 Euro). Chorus Pass is geldig. Openbaar vervoer: Lijn 1, 2, N (halte San Samuele).

Geschiedenis en beschrijving

Santo Stefano Kerk Venetie

Klokkentoren

De Santo Stefano Kerk is in 1294 door de Heremieten van Sant’Agostino gebouwd. De kerk werd tegen het begin van de 15e eeuw verbouwd, waarbij het presbiterium vergroot kon worden dankzij een brug over het belendende kanaal die gelijktijdig als steun voor de apsis dienst deed.

De in Venetië alomtegenwoordige Bartolomeo Bon ontwierp de marmeren poort tussen 1438 en 1442. Ook verde de scheve klokkentoren gebouwd, die met 66 meter tot de hoogste van de stad hoort. Deze campanile helt maart liefst twee meter over, wat het best te zien is vanaf het Campo Sant’Angelo.

Het interieur van de kerk wordt door door puntbogen verbonden zuilen in drie schepen verdeeld. Het plafond doet aan het ruim van een schip denken. Het presbiterium wordt opgeluisterd door een prachtig emet inlegwerk versierd houten koor.

Kunstwerken

Santo Stefano Kerk Venetie

Hieronymus-Altaar

In de sacristie zijn een aantal schilderijen van Jacopo Tintoretti te zien, waaronder het “Laatste Avondmaal” (1579-1580). De anderen zijn de “Wederopstanding” (1565), “Christus die de Voeten van de Apostelen Wast” (1570-1580) en de “Toespraak in de Tuin” (1579-1580).

Bonifacio de’ Pitati schilderde de “Heilige Familie met Maria Magdalena en Santa Caterina”. Bartolomeo Vivarini was verantwoordelijk voor de “San Nicola di Bari en San Lorenzo” (1475) en Giuseppe Angeli schilderde de “Kruisiging” (1775). Beide werken zijn net als het “Martelaarschap van Santo Stefano” (1630-1638) eveneens in de sacristie te bewonderen.

Op de binnenkant van de facade zijn verschillende werken van Gaspare Diziani te zien. De “Vlucht naar Egypte”, “Aanbidding van de Drie Wijzen” en de “Slachring der Ontschuldigen” zijn in 1733 geschilderd.

De sacristie geeft toegang tot een kleine kloostergang. Deze is omgevormd tot een soor museumpje waar de beeldhouwwerken van de kerk tentoongesteld worden. Het hoogtepunt is het reliëf “Het Grafmonument van Senator Giovanni Falier”, dat in 1808 door Antonio Canova gemaakt is. Tullio Lombardo was verantwoordelijk voor het borstbeeld in reliëf dat een jonge heilige voorstelt.

Campo Santo Stefano – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *