Santo Stefano al Ponte Museum Florence

Het Museo Diocesano di Santo Stefano al Ponte in Florence is verbonden aan de kerk van dezelfde naam. De grootste attractie van dit Bisschoppelijk Museum wordt gevormd door een aantal 18e eeuwse waterverfschilderijen waarop de geestelijke mode van die tijd afgebeeld is.

Santa Stefano al Ponte Museum Florence

Priestermode

Santo Stefano al Ponte Museum Florence
Giotto’s “Madonna Met Kind”

De verzameling van het Bisschoppelijk Museum van de Santo Stefano al Ponte Kerk bestaat grotendeels uit tekeningen van priesterkleding van een tiental religieuze ordes. Op 62 waterschilderijen zijn de in voorbije eeuwen populairste geestelijke kostuums te zien. Het enige dat ontbreekt is ondergoed, want dat werd tot het einde van de 17e eeuw als immoreel gezien. En bij één van de schilderijen ontbreekt de monnik en is alleen de habijt te zien.

Zo kan men onder ander zien dat de Domenicanen een wit kleed droegen terwijl de Agostijners een zwarte tuniek hadden. De Karmelieten droegen een een apart hoofddeksel met strepen van verschillende kleuren. De Servieten van Maria hadden eveneens een zwarte tuniek, maar ook een leren riem en een capuchon. De onderkleding was van ruw geitehaar gemaakt en doet een beetje aan een boetekleed denken. Opvallend is dat

Het is niet bekend of de schilder zelf een geestelijke was, maar men weet wel dat de verzameling aan de Badia Fiorentina toebehoorde. Waarschijnlijk werden de schilderingen gebruikt als een soort catalogus door de kleermaker die voor de habijten verantwoordelijk was. De gilde der kleermakers kwam overigens samen in de beroemde Pandolfini Kapel in deze kerk.

Andere hoogtepunten

Behalve deze aquarellen zijn er ook een aantal schilderijen van beroemde meesters in het museum tentoongesteld. Er is een door Giotto geschilderd paneel dat oorspronkelijk in de San Giorgio alla Costa Kerk te zien was. Filippino Lippi schilderde de “Pietà” triptiek.

Openingstijden

Enkel op vrijdagmiddag geopend.

Toegangsprijs

Gratis.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Piazza di Santo Stefano – 50122 Firenze. Telefoon:  +39 055-2710732. De dichtstbijzijnde bushalte is Ponte Vecchio (lijn C3, C4).

Santo Stefano al Ponte Museum – Piazza di Santo Stefano, Firenze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email