Porta Senese en Porta Pisana, Stadspoorten Scarlino

Scarlino heeft twee stadspoorten. De oudste is de Porta Senese, waar de weg naar Siena begon. De Porta Pisana is echter het best bewaard gebleven van de twee. Toen keizer Karel IV in 1379 van Siena naar Pisa reisde hield de bevolking van de stad de poorten gesloten.

Stadspoorten Scarlino

Porta Pisana

De Porta Pisana wordt ook wel de Porta a Mare genoemd. Zoals de naam aangeeft begon hier de weg die naar Pisa voerde. Zoals op de gedenkplaat te lezen valt werd deze poort in 1326 geopend. De boog is half-rond en wordt gekenmerkt door enigszins uitstekende imposten. Hij is van travertijns marmer gemaakt. Aan de buitenkant is er een enkele boog, aan de binnenkant een dubbele. De eerste vormt de eigenlijke poort, terwijl de tweede dienst doet als ondersteuning. De Porta Pisana bevindt zich aan het begin van de Via della Repubblica.

Porta Senese

De Porta Senese is de straat die richting Siena voerde. Hij bevindt zich aan het begin van de Via Gorizia. Een andere naam die vaak aan deze poort gegeven wordt is de Porta della Fonte. Hij is minder goed bewaard gebleven dan de Porta Pisana. De half-ronde boog staat nog overeind, maar het bovenste deel en de architraaf zijn in de loop der eeuwen verwijderd. De Porta Senese is in 1255 gebouwd. Lange tijd was het de enige toegangspoort tot de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email