Geschiedenis Siena

Hoewel er al in de bronstijd mensen in de strrek leefden, werd Siena pas in de Romeinse tijd gesticht. Hoogtepunten in de geschiedenis zijn de late middeleeuwen en de Renaissance periode.

Geschiedenis Siena

Volgens de legende zou Siena gesticht zijn door Aschio en Senio, de kinderen van Remus, die uit Rome hadden moeten vluchten.

Voorheen was het één van de minder belangrijke Etruskische nederzettingen en nog verder terug in de tijd heeft men sporen van menselijk leven in de bronstijd gevonden, maar niets dat erop wijst dat er ook een dorp was.

Na de Etruskische tijd werd het een Romeinse militaire kolonie met de naam Sena Julia.

In de 11e en 12e eeuw werd Siena geregeerd door de bisschoppen. De aanleg van de pelgrimsweg Via Francigena, waarlangs verschillende vestingen gebouwd werden, deel het belang van de stad toenemen.

De bisschoppen raakten het gezag kwijt aan de consuls, de consuls vervolgens aan de Podestà, en de Podestà werd in 1236 vervangen door de Governo dei Ventiquattro (“Regering van de Vierentwintig”), die op zijn beurt in 1287 de wijk moest maken voor de Governo dei Nove (“Regering van de Negen”).

In 1348 werd de bevolking als gevolg van een pestepidemie gereduceerd tot niet meer dan 8000 mensen.

In het begin van de 15e eeuw had Gian Galeazzo Visconti de macht in Siena in handen maar tegen het einde van dezelfde eeuw nam de familie Petrucci het leenheerschap over.

Vanaf die tijd werd een groot deel van de geschiedenis van de stad getekend door de rivaliteit met Florence. Siena stond aan de kant van de Ghibellijnen en tot 1552 ook aan de zijde van de Keizerlijke troepen van Karel V.

In 1555 moest de stad zich echter overgeven aan de troepen van Cosimo I en in 1559, na de nederlaag bij Montalcino, werd de Republiek verleden tijd.

In 1859 was Siena de eerste stad die zich bij het Koninkrijk Italië voegde.

Siena is nu één van de mooiste steden van het land en wordt, vooral in de weekenden dat de traditionele Palio gehouden wordt, door toeristen overlopen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email