Fortezza Medicea Siena

Het Fortezza Medicea in Siena staat ook bekend onder de naam Forte di Santa Barbara. Het vierkante fort is sinds 1937 een publiek park en in één van de bastions zetelt nu de Enoteca Italiana.

Weetjes Fortezza Medicea Siena

Adres, openingtijden en toegangsprijs

Het adres van het Fortezza Medicea is Piazza Caduti delle Forze Armate, 53100 Siena. Het park is gratis toegankelijk. 

Geschiedenis Fortezza Medicea Siena

Het Forte Medicea is tussen 1561 en 1563 gebouwd. De opdrachgever was Cosimo de’ Medici en de architekt was Baldassare Lanci.

Op de plek waar het gebouwd is had al eerder een door de Spanjaarden opgetrokken verdedigingswerk gestaan. Dit was in 1548 in opdracht van Karel V gebouwd en in 1552 door de bevolking van Siena gesloopt.

Het Fortezza Medicea is vierkant en op elke hoek heeft het een zeshoekig bastion. Het is gemaakt van baksteen. Aan de zijkanten waren er zogeheten piazze basse (“lage pleinen”), vanwaaraf men beschermd de artillerie kon afvuren.

Met de bouw van het fort werd het gezag dat de Medici over de stad uitoefenden onderstreept en het einde van de onafhankelijkheid als het ware gesymboliseerd. De wapenschilden van de Medici zijn dan ook triomfantelijk op drie van de bastions gebeeldhouwd.

Vanaf het einde van de 18e eeuw werd het fort niet meer voor militaire doeleinden gebruikt en vanaf 1937 doet het dienst als een publiek park, van waaraf men ook nog eens een schitterend uitzicht over de stad en de heuvelachtige omgeving heeft.

In de kelders van één van de bastions bevindt zich de zetel van de Enoteca Italiana, waar men Italiaanse (en buitenlandse) wijn kan proeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email