Torre del Mangia Siena

De Torre del Mangia is de toren die naast het Palazzo Pubblico boven het Piazza del Campo in Siena uittorent. Om helemaal boven te komen is het nodig enkele honderden steile en smalle traptreden te beklimmen. De beloning hiervoor is een schitterend uitzicht over de stad.

Torre del Mangia Siena

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Campo, 1, 53100 Siena. Telefoon: +39 0577292342. Openingstijden: Van 16 Oktober tot 28 Februari van 10.00 tot 16.00 uur; van 1 Maart tot 15 Oktober van 10.00 tot 18.00 uur. De kassa gaat 45 minutten voor sluitingstijd dicht. Reserveren is niet mogelijk. Toegangsprijs: 10 Euro; families (2 volwassenen + kinderen ouder dan 11): 25 Euro; kinderen jonger dan 11: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Torre del Mangia Siena
Torre del Mangia

De Torre del Mangia staat links van het Palazzo Pubblico. De toren is tussen 1325 en 1348 gebouwd. De architecten waren de uit Perugia afkomstige broers Muccio en Francesco di Rinaldo.

De toren heeft een hoogte van 88 meter. Met de bliksemafleider erbij wordt dit ongeveer 102 meter. De toren moest ongeveer even hoog worden als de klokkentoren van de kathedraal. Op deze wijze was er een symbolisch evenwicht tussen de geestelijkheid en het publieke leven van de toenmalige Republiek Siena.

Hij is gemaakt van de laterizio steensoort die in Italië veel gebruikt wordt. Het bovenste deel, waar de klokken zich bevinden, is (waarschijnlijk) ontworpen door Lippo Memmi en vervaardigd door Agostino di Giovanni.

De eerste stenen die bij de bouw van de toren gebruikt werden, hadden Joodse, Griekse en Latijnse lettertekens. Men dacht dat de toren hierdoor niet door storm of bliksem getroffen zou worden.

De naam Torre del Mangia is eraan te wijten dat hij in de middeleeuwen bewaakt werd door een torenwachter en klokkenslager die als verkwister bekend stond. De bijnaam van deze Giovanni di Duccio was Mangiaguadagni, oftewel “Loonopvreter”. Toen de klokkenslager vervangen werd door een mechaniek kreeg dit apparaat als eerbetoon dezelfde bijnaam. (De resten van dit apparaat worden binnen de Cortile del Podestà bewaard.)

In 1666 slaagde men er na een aantal mislukte pogingen eindelijk in de grote torenklok op te hangen. Deze is gewijd aan de Madonna Assunta en wordt door de inwoners van de stad “Sunto” genoemd.

De grote klok die op de façade te zien is geeft ook de dag van de maand aan. Deze wordt nog steeds handmatig veranderd.

Foto’s Torre del Mangia Siena

Piazza del Campo, 1, 53100 Siena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *