Stadsmuur Sassari

Net als alle grotere Italiaanse steden beschikte Sassari in de middeleeuwen ook over een stadsmuur. Van deze in de 13e eeuw gebouwde, maar later verder uitgebreide, muren is niet heel veel meer te zien. Ook van de vijf voormalige stadspoorten zijn nog slechts enige onderdelen te zien. De enige stadstoren die nog geheel intact is, is de Torre di Porta Sant’Antonio.

Stadsmuur Sassari

De Muur

De oude stadsmuren van Sassari zijn in de 13e eeuw gebouwd. Voor die tijd beschikte de stad over geen enkele bescherming. De muren dienden oorspronkelijk als bescherming tegen de piraten, en later tegen aanvallen uit Porta Torres en vervolgens uit de streek Logudoro (centraal noord Sardinië). De muur had een lengte van ongeveer drie kilometer en de omtrek had de vorm van een pentagon. Het waren de Pisanen die met de bouw begonnen waren, maar een eeuw later namen de Genovezen de macht en het werk over. Het Huis van Aragon en later de Spanjaarden zouden veranderingen aanbrengen.

De Poorten

De muur was oorspronkelijk van vier poorten voorzien, maar later zou er nog een bijgebouwd worden.

De Porta Sant’Antonio, die in de 19e eeuw verwoest is, heette toen nog Porta San Biagio, naar de nabijgelegen kerk. Deze kerk werd in 1926 met de grond gelijk gemaakt en vanaf dat moment kreeg de poort de huidige naam, naar de Sant’Antonio Kerk. De toren die bij deze poort staat is wel goed bewaard gebleven.

Wanneer men vanaf hier de Corso Santa Trinitá afloopt, komt men bij de Porta Rosello. Deze wordt ook wel Porta Mercato of Porta Macello genoemd, maar heette oorspronkelijk Porta Gurusele. De poort, waar bijna niets meer van over is, stond bij de Fontana Rosello en de Santa Trinitá Kerk.

Bij het Piazza Castello stond de poort die Porta Castello genoemd werd, maar eigenlijk Porta Capu de Villa heette. De poort kreeg de nieuwe naam nadat de Aragonezen er, op de plek waar zich nu de La Marmora Kazerne bevindt, een kasteel gebouwd hadden. Deze poort werd in de 2e helft van de 19e eeuw neergehaald.

De westelijke stadspoort was de Porta Utzeri, die aan het einde van de Corso Margherita di Savoia stond. Het enige dat nog aan deze poort herinnert is het pleintje van die naam.

In 1614 werd de vijfde en laatste stadspoort toegevoegd. Deze Porta Nuova staat naast de Torre Tonda en is gebouwd omdat de Jezuïten er een klooster hadden en geen zin hadden een omweg te maken wanneer ze de stad uit wilden. Ook de Porta Nuova is later geheel verwoest.

De Torens

Van de 36 uitkijktorens die langs de verdedigingsmuur stonden was er één rond, terwijl alle andere vierkant waren. Deze Torre Tonda is gebouwd voordat de stad in handen van de Aragonezen kwam. De overblijfselen van deze toren staan nu tussen een aantal oude huizen.

De enige stadstoren die perfect bewaard gebleven is is de Torre di Porta Sant’Antonio, terwijl in de Corso Santa Trinitá nog resten van twee andere torens te zien zijn. Deze torens, waarvan er één nog immer bewoond is, staan langs het langste nog overeind staande deel van de stadsmuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email