Stadsmuren en Stadspoorten Catania

Stadsmuur Catania

De Stadsmuur van Catania wordt gewoonlijk de Muur van Karel V genoemd. De keizer had deze ter verdediging van de stad laten bouwen. De muur had 11 bastions en 7 toegangspoorten tot de stad. De belangrijkste van deze poorten was de Porta Uzeda.

Bastions

Bastione degli Infetti

Het Bastione degli Infetti is het best bewaard gebleven van de bastions in de 16e eeuwse stadsmuur van Catania. Het interieur van het gebouw kan bezocht worden, ondanks dat de buitenkant niet zichtbaar is vanwege de, soms tamelijk vervallen, gebouwen eromheen. (Adres: Via Torre del Vescovo. Telefoon: 339 8425575. Openingstijden: Op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Stadspoorten

Porta Uzeda

De Porta Uzeda verbindt het Piazza Duomo met de Via Dusmet in het hart van Catania. Het is ook hier dat de Via Etnea begint. De poort maakt deel uit van de 16e eeuwse Muur van Karel V en is genoemd naar de Spaanse onderkoning, Giovanni Francesco Paceco, Hertog van Uzeda.

Poort van Karel V

De Poort van Karel V (Porta di Carlo V) staat midden in de Pescheria vismarkt. Achter de Amenano Fontein loopt men via een grote boog een lange gang in die naar de poort voert. Wanneer men door de poort loopt is men in het Piazzetta Pardo, waar het grootste deel van stalletjes van de pittoreske dagmarkt staat. De gedenkplaat boven de poort vertelt dat deze in 1553 in opdracht van onderkoning Vega gebouwd is om de stad tegen piraten en vijanden te beschermen.

Porta Catania

De Porta Catania staat aan het zuidelijke einde van de Corso Umberto I. Deze stadspoort maakt deel uit van de tweede stadsmuur van Catania. Een inscriptie op de aedicula met het wapenschild van het huis van Aragon boven de boog deelt mee dat de poort in 1440 gebouwd is.Hij wordt ook wel Porta del Tocco genoemd, aangezien in de Normandische op het naastgelegen plein publieke bijeenkomsten gehouden werden. Dit gebeurde om 13.00 uur, het “uur van de tocco“.

Porta Garibaldi

De Porta Garibaldi staat aan het einde van de Via Garibaldi. De stadspoort in in 1768 door de architect Stefano Ittar gebouwd. De poort is een bruiloftscadeau van de stad aan Koning Ferdinand I en diens echtgenote Carolina van Oostenrijk. Vanaf de poort heeft men een mooi uitzicht op de Kathedraal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email