Stadspoorten Lucca

Oorspronkelijk waren er maar drie stadspoorten die toegang gaven tot Lucca. Later werd er nog drie poorten in de stadsmuur gemaakt. Behalve door deze grote poorten kan men de stad ook via de zogeheten posterle van de bolwerken binnenkomen.

Stadspoorten Lucca

Porta San Pietro - Stadspoorten Lucca
Porta San Pietro

De drie oorspronkelijke stadspoorten waren de Porta San Pietro, de Porta Santa Maria en de Porta San Donato, die in de 2e helft van de 16e eeuw gebouwd zijn en alle drie voorzien waren van een ophaalbrug en een ijzeren plaat zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Pas in 1811 werd een vierde poort in de muur geopend, die Porta Elisa genoemd werd ter ere van Elisa Bonaparte Baciocchi. Deze poort had geen verdedigende funktie meer, maar was bedoeld als een soort triomfboog.

In 1911 en 1931 werden respectievelijk de Porta Vittorio Emanuele en de Porta San Jacopo toegevoegd.

De Stadspoorten van Lucca

Porta Santa Maria

De Porta Santa Maria is de noordelijke toegangspoort. De bouw duurde van 1549 tot 1592. De ontwerper was Cinese Bresciani, maar het werk werd uitgevoerd door Michelangelo Gabrielli. Oorspronkelijk had deze poort een enkele opening, nu zijn het er drie. De middelste is voor voetgangers, de andere twee zijn voor autoverkeer. Boven de bogen zijn drie nissen. In de middelste staat een standbeeld van Maria. De panters in de buitenste nissenvormen het symbool van de stad Lucca. Van 1884 tot 1932 ging er een tramlijn door de poort.

Porta San Pietro

De Porta San Pietro is de zuidelijke toegangspoort. De poort is door Alessandro Resta ontworpen en tussen 1565 en 1566 opgetrokken. Boven de middelste van de drie openingen hangt een schild met het wapen van Sint Pieter. In de nissen aan weerszijden hiervan staan twee leeuwen. Vroeger werden deze openingen gebruikt voor de kettingen van de ophaalbrug. De zij-ingangen zijn later gebouwd en worden enkel door voetgangers gebruikt.

Porta San Donato

De Porta San Donato is de westelijke toegangspoort tot Lucca. Ze is tussen 1629 en 1639 gebouwd. Oorspronkelijk was hier ook een ophaalbrug. De standbeelden op de zijkanten verbeelden San Donato en San Paolino. Deze San Donato stadspoort verving een versie uit 1590, die bij de vroegere murenring hoorde. Deze oudere poort staat nog overeind en is te zien bij het huidige Piazzale Verdi.

Porta Elisa

De neo-klassieke Porta Elisa is tussen 1809 en 1811 gebouwd. Ze is genoemd naar de zus van Napoleon Bonaparte, die tegen de wil van haar broer met de aan lager wal geraakt edelman Felice Baciocchi getrouwd was. In de Renaissance tijd wilde men, uit angst voor een aanval van het machtige Florence, geen toegangspoort aan de oostzijde van de stad. Prinses Elisa liet in die tijd, vaak tegen de wil van de inwoners van de stad, veel publieke werken uitvoeren. Er had ook een Via Elisa moeten komen, maar deze werd nooit afgemaakt. Gelukkig maar, want anders hadden veel historische gebouwen gesloopt moeten worden.

Porta Sant’Anna

De Porta Sant’Anna heet eigenlijk Porta Vittorio Emanuele. De naam die de inwoners van Lucca gebruiken komt van de nabijgelegen Sant’Anna Kerk. Ze bevindt zich aan de westzijde en is gebouwd om de al bestaande Porta San Donato te ontlasten. Om het uitzicht vanaf het Baluardo San Donato niet te verpesten werd de Porta Sant’Anna erg laag gehouden.

Porta San Jacopo

De Porta San Jacopo bevindt zich aan de noordkant van de stad. Ze is in 1930, dus in de fascistische periode, gebouwd. Een inscriptie uit deze tijd is later verwijderd, maar nu weer gedeeltelijk leesbaar.

Oudere Stadspoorten

Behalve de poorten in de huidige stadsmuur staan er nog enkele oude poorten overeind. Dit zijn de oude Porta San Donato, de Porta San Gervasio en de Porta dei Borghi.

RSS
Follow by Email