Stadspoorten Orvieto

In de middeleeuwen waren er vijf stadspoorten die toegang gaven tot Orvieto. Hiervan verkeren er nu nog maar drie in de oorspronkelijke staat. Dit zijn de Porta Maggiore, de Porta Soliana en de Porta Romana.

Stadspoorten Orvieto

In de oudheid was er waarschijnlijk maar één ingang tot Orvieto. Dit was een in de tufsteen uitgehakte weg die later de Via della Cava zou worden. Waarschijnlijk was er toen halverwege de straat ook al een stadspoort, waar echter niets van overgebleven is.

Vanwege de ligging, op een door de natuur gevormde tufstenen rots, was het sowieso niet erg moeilijk de stad te beschermen. Het enige probleem in geval van een belegering zou een gebrek aan voedsel of water kunnen zijn, een probleem dat later opgelost zou worden door het graven van ondergrondse putten.

In de middeleeuwen waren er vijf poorten in de stadsmuur van Orvieto. Dit waren achtereenvolgens de Porta Maggiore, de Porta Santa Maria, de Porta Soliana, de Porta Vivaria en de Porta Pertusa. Deze laatste werd in 1822, nadat de Via Cassia Nuova aangelegd was om de toegang tot Orvieto te vergemakkelijken, vervangen door de Porta Romana.

Porta Maggiore

De Porta Maggiore, die al in de Etruskische tijd gebouwd is, is de belangrijkste toegangspoort tot de stad. De poort, die zich aan het einde van de Via della Cava bevindt, was eeuwenlang de enige toegang tot Orvieto. Deze straat is nu een eenrichtingsstraat en met de auto kan men de stad enkel nog uitrijden. Wanneer de paus de stad bezocht kwam hij Orvieto via deze poort binnen. Het standbeeld in een nis boven de poort is dat van Paus Bonifatius VIII.

Porta Soliana

De Porta Soliana, die oorsponkelijk bekend stond als de Porta Postierla, wordt ook wel de Porta Rocca genoemd. Het is de oostelijke toegangspoort en is in de muren van het Fortezza Albernoz geïncorporeerd. Het zwart-witte strepenmotief van de poort doet aan dat van de Kathedraal denken. Paus Bonifatius was klaarblijkelijk nogal een ijdeltuit en liet in 1297 ook hier zijn standbeeld in een nis boven de ingang plaatsen.

Porta Vivaria

Van de Porta Vivaria, die vanuit de oude stad via een wandelweg langs de rots naar de Crocifisso del Tufo Necropolis voert, is niet veel overgebleven. Deze smalle en niet al te goed begaanbare poort is nu enkel te voet toegankelijk. Gedurende de tweede wereldoorlog was de Porta Vivaria, juist dankzij deze eigenschappen, de enige toegangspoort ot Orvieto.

Porta Romana

De Porta Romana is in 1822 gebouwd, om de oude Porta Pertusa te vervangen. Het is tegenwoordig een van de belangrijkste toegangspoorten tot Orvieto en ziet er “moderner” uit dat de andere ingangen. Op de bovenhoeken van de poort zijn twee standbeelden te zien die symbolen uit het wapenschild van de stad verbeelden. Dit zijn de keizerlijke adelaar en de gans.

Verdwenen stadspoorten Orvieto

Van de oude Porta Santa Maria, die zich dichbij de kathedraal bevond, is niets meer over. Ook van de Porta Cassia, die gelijktijdig met de Porta Romana gebouwd was en een eendere structuur had, is niets meer te zien. Deze stond langs de Via della Stazione.

De Porta Daziara stond aan het Piazza Cahen, aan het begin van de stad. Deze in 1918 door Paolo Zampi gebouwde poort werd in 1937 weer vernietigd. Dankzij de kantelen leek ze een beetje op de toegang to het Fortezza Albernoz. Het was de enige ingang voor mensen die de stad te voet of via de funiculare binnenkwamen en er moest dan ook een toegangsprijs betaald worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email