Stadspoorten Ravenna

Porta Adriana

De Porta Adriana staat aan de rand van het historische centrum van Ravenna, aan de westzijde van de Via Cavour. Een document uit de 11e eeuw geeft aan dat de poort toen langs een kanaal stond dat naar de Po voerde. De huidige aanblik van de poort is het resultaat van een verbouwing in 1582. Vanaf dat moment wordt hij ook wel de Port’Aurea Nuova genoemd, aangezien bij de bouw marmer van de toen verwoeste oude Port’Aurea gebruikt werd.

Porta San Mamante

De Porta San Mamante is de zuidelijke toegangspoort tot de stad. Hoewel deze poort waarschijnlijk uit de 11e eeuw stamt, is de huidige aanblik te wijten aan een verbouwing in 1613. De door twee pilaren ondersteunde architraaf is versierd met twee leeuwen aan weerszijden van een gedenkplaat. De naam van de poort is afgeleid van een kerk met bijbehorende klooster dat zich in de buurt bevond.

Porta Sisi

De Porta Sisi bevindt zich in de wijk Borgo San Rocca. Deze stadspoort wordt voor het eerst in een document uit de 10e eeuw genoemd. Men denkt dat hij echter nog veel ouder is aangezien de huidige Via Mazzini de route van een oude Romeinse straatweg volgt. De huidige aanblik van de poort is het resultaat van een verbouwing in 1568 en een restauratie in 1649. Het hoofdgestel wordt ondersteund door twee granieten zuilen met Dorische kapitelen. De lunette in de boog komt uit het San Vitale Klooster.

Porta Serrata

De Porta Serrata is de noordelijke toegangspoort tot Ravenna. Hij staat aan de straatweg die naar de deelgemeente Sant’Alberto voert. Andere namen voor deze poort waren Porta Anastasia en later Porta Cybo. Hij wordt voor het eerst in een document uit 1235 genoemd. Opvallend zijn de Grieks aandoende triglifen op de sleutelsteen.

Porta Nuova

Porta Nuova - Stadspoorten RavennaDe Porta Nuova is in de 16e eeuw opgetrokken, toen men besloot de al bestaande Porta San Lorenzo te vervangen. De poort staat aan de zuidkant van de Via Roma. De oorspronkelijke naam van de poort was Porta Gregoriana, naar de toen heersende paus Gregorius VIII. Ook werd de naam Porta Pamphilia enige tijd gebruikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *