Stadspoorten Verona

Porta Leoni in Verona

Verona beschikt over een aantal oude stadspoorten, waarvan de belangrijkste en bekendste uit de late middeleeuwen en de Renaissance periodes stammen. De architekt Michele Sanmichele was, zoals gewoonlijk, de ontwerper van enkele van deze toegangspoorten.

Stadspoorten Verona

Porta dei Leoni

Porta dei Leoni - Stadspoorten VeronaDe Porta dei Leoni staat op de Via dei Leoni, bij de vroegere Cardo Maximus uit de Romeinse tijd. De poort heeft een kleine centrale binnenplaats an aan de zijkanten stonden twee torens, waarvan de fundamenten nog gezien kunnen wordn. Tegen de oorspronkelijke poort werd later een andere gebouwd.

Porta del Palio

Porta del Palio - Stadspoorten VeronaDe Porta del Palio is één van de beroemdste toegangspoorten tot Verona. Ze is ontworpen door Sanmicheli en de bouw ervan was klaar in 1561. De drie bogen waaruit de poort bestaat worden versierd met een aantal borstbeelden die oorlogshelden verbeelden. De foto hiernaast toont de poort zoals ze er  in  de 19e eeuw uitzag.

Porta di San Zeno

Porta di San Zeno - Stadspoorten VeronaDe Porta di San Zeno bevindt zich, net als de Porta Fura bij de Porta del Palio in de buurt. Ze is in 1542 gebouwd en ook van deze poort was de ontwerper Michele Sanmicheli. De poort was erg snel, in minder dan een jaar tijd, klaar. Vroeger had ze een houten ophaalbrug.

Porta Fura

De Porta Fura wordt ook wel de Porta delle Catene (kettingen) genoemd door de uitkijktoren die midden in de rivier ligt. In vroeger tijden werd een ketting (catena) vanuit deze toren naar de oever van de rivier de Adige gespannen om schepen tegen te houden die hun tol niet betaald hadden. De naam Fura is een verbastering van het Duitse führen.

Porta San Giorgio

Porta San Giorgio - Stadspoorten VeronaDe eerste versie van de Porta San Giorgio werd tussen 1321 en 1324 gebouwd, door Cangrande I Della Scala. Toen Verona deel uit kwam te maken van de Venetiaanse Staat werd ze door Giovanni Maria Falconetto verbouwd (1525-1526). Pas in 1840, tijdens de Oostenrijkse overheersing, zou ze voltooid worden.

Porta Borsari

Porta Borsari VeronaDe Porta Borsari is de oudste stadspoort van Verona. De poort was oorspronkelijk door de Romeinen gebouwd en gewijd aan de God Giove (Jupiter). In die tijd had de poort twee façades, waartussen zich een binnenplaats bevond. Hiervan is enkel buitenste overgebleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email