Stadspoorten Volterra

Volterra wordt gekenmerkt door een grote middeleeuwse stadsmuur, waarbinnen zich het historische centrum van de stad bevindt. In deze muur zijn er natuurlijk een aantal poorten, waarvan de Porta dell’Arco verreweg de bekendste is. Vroeger waren de gewelven van deze poorten met plafondschilderingen versierd.

Stadspoorten Volterra

Porta dell’Arco

Porta dell'Arco VolterraDe Porta dell’Arco (Via Porta all’Arco) is oorspronkelijk in de 5e eeuw voor Christus gebouwd en maakte toen deel uit van de Etruskische muur. Later werd de poort in de middeleeuwse muur geïncorporeerd. Het opvallendste kenmerk van de poort wordt gevormd door de drie koppen die de buitenkant sieren.

Porta a Selci

De Porta a Selci (Via di Porta Selci) stamt uit de middeleeuwen en was de toegangspoort voor reizigers die uit Siena kwamen. Deze eenvoudige, uit een half-ronde boog bestaande poort is in de 16e eeuw opgetrokken om een oudere poort te vervangen. Deze heette Porta del Sole en werd met geheel bedekt toen de Rocca Vecchia in de 15e eeuw vergroot werd.

Porta Marcoli

De Porta Marcoli (Via della Porta Marcoli, 12) is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd en was de toegangspoort voor mensen die vanuit het Sant’Andrea Klooster naar de stad kwamen.

Porta di Docciola

De Porta di Docciola (Via della Fonte, 9) is in de 13e eeuw gebouwd en voerde naar de onderliggende vallei. Net als een aantal andere stadspoorten in Volterra bestaat ze uit twee halfronde bogen aan de buitenkant, terwijl het interieur door een puntboog gekenmerkt wordt.

Porta Fiorentina

Porta Fiorentina - Stadspoorten VolterraDe Porta Fiorentina (Via Guarnacci, 63-65) werd vanwege de nabijheid van een aan de aartsengel gewijde kerk ook wel Porta Sant’Agnolo genoemd. Ze heeft dezelfde structuur als de Porta di Docciala, al zijn er wel sporen te zien van enige 16e eeuwse verbouwingen. Deze waren nodig nadat de bijbehorende toren, waar munitie bewaard werd, in 1530 bij een beleg getroffen werd. Reizigers uit de richting van Florence kwamen via de Porta Fiorentina de stad binnen.

Porta San Francesco

Porta San Francesco - Stadspoorten VolterraDe Porta San Francesco (Via San Lino, 101) is de enige van de poorten van Volterra, waar op het gewelf nog sporen van fresco’s te zien zijn. Op de rechtermuur is de canna pisana gebeeldhouwd, die iets langer was dan de Volterraanse versie die op de façade van het Palazzo dei Priori te zien is. De canna was een middeleeuwse lengtemaat, die echter in elke stad verschillend was. Aangezien hier de weg naar Pisa begon, heette de poort ook wel Porta Pisana.

Porta San Felice

De Porta San Felice (Viale Trento e Trieste, 18b) is de enige die afwijkt van de normale bouwstijl van de poorten van de stad. Ze bestaat uit een enkele halfronde boog, die tussen twee stukken stadsmuur ingbouwd is. De klokkengevel van de kapel ernaast en het schitterende uitzicht maken deze poort tot een van de meest gefotografeerde van de Volterra.

Porta Diana

De Porta Diana bevindt zich buiten de middeleeuwse stadsgordel. Deze goed bewaard gebleven poort verbond de stad met de belangrijkste Etruskische necropolis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email