Stadspoorten Assisi

Het oude gedeelte van Assisi wordt beschermd door maar liefst twee stadsmuren. Deze zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en ook de meeste poorten die toegang tot de stad gaven zijn nog steeds intact.

Stadspoorten Assisi

Porta San Francesco

De Porta San Francesco is één van de oudste poorten van de stad en was oorspronkelijk de toegangspoort voor bezoekers die uit Perugia kwamen. In de 15e eeuw vond een renovatie plaats. Later toegevoegde fresco’s werden in 1911 ontdekt. Het is één van de best bewaard gebleven toegangspoorten tot Assisi.

Porta San Pietro

De Porta San Pietro is genoemd naar San Pietro Abdij die meteen buiten deze poort staat. Deze stadspoort vormt het begin van de pelgrimsweg naar de Santa Maria degli Angeli Basiliek. Hoewel de poort in de 15e eeuw opgetrokken is, stamt de boog zelf uit de Romeinse tijd. Vanaf de poort loopt men via het Piazzetta Ruggero Borghi naar het Piazza Inferiore di San Francesco. Ook naast deze poort staat een toren.

Porta Moiano

De naam van de 14e eeuwse Porta Moiano is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse Mons Iani (“Berg van Janus”). Langs de straat zijn dan ook nog Romeinse ruïnes te zien. Dit laatste poort waar Sint-Franciscus doorheen liep op weg naar de Porziuncola, waar hij zou sterven. De poort staat dichtbij de “Bronnen van Maiano”, waarvan emn vroeger dacht dat ze geneeskrachtig water hadden.

Porta Cappuccini

De Porta Cappuccini leidt naar de Eremo delle Carceri en de Rocca Minore. De oorspronkelijke poort heette Porta Sant’Antonio, maar deze werd door de troepen van de huursoldaat Piccinino verwoest. Bij de wederopbouw werd de poort in de in 1316 gebouwde stadsmuren, geïntegreerd.

Porta Nuova

De Porta Nuova is in 1365 door Kardinaal Albernoz aan de stad cadeau gedaan. Tot dan toe waren alle stadspoorten aan de zuidzijde van Assisi. Dit was de eerste poort die aan de oostkant opgetrokken werd.

Porta Perlici

De oorsprong van de naam van de Porta Perlici, die al in de Romeinse tijd bestond, is niet bekend. De poort werd gebruikt door reizigers van en naar nabijgelegen steden als Nocera Umbra en Gualdo Tadino. Het nabijgelegen Acquedotto Sanguinone werd door het leger van Perugia gebruikt om Assisi binen te vallen. Vanaf de San Rufino Kathedraal loopt de middeleeuwse Via Perlici naar de poort.

Porta San Giacomo

De Porta San Giacomo is waarschijnlijk op een plek gebouwd waar vroeger een andere poort was. Vanaf deze poort loopt een smalle straat naar het Piazza Superiore en de Sint-Franciscusbasiliek.

Meer stadspoorten Assisi

De Porta San Giorgio was de stadspoort voor pelgrims die op weg waren naar de Santa Chiara Basiliek.

De Porta del Sementone maakt deel uit van de in de 14e eeuw gebouwde muren. Deze poort werd in de 16e eeuw dichtgemetseld, en in 1925 heropend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email