Stradivariusmuseum Cremona

Het Stradivariusmuseum is tegenwoordig gehuisvestigd in het Museo Civico van Cremona. Het bestaat uit drie secties, waarvan er één de wertuigen, modellen en gemaakte instrumenten van Antonio Stradivari belicht. De andere delen van de tentoonstelling tonen de instrumentenmakerij in Cremona in het algemeen.

Stradivariusmuseum Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Marconi 5 – 26100 Cremona (tel. +39 0372801801). Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 10 Euro; studenten en 65+: 7 Euro; kinderen 0-6: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De geschiedenis van het Museo Stradivariano di Cremona begint in 1893, wanneer Giovanni Battista Cerani zijn verzameling strijkinstrumenten aan de stad doneert. Deze instrumenten hadden in het verleden toebehoord aan beroemde liutai (vervaardigers van strijkinstrumenten) als Antonio Stradivari.

Later gaf de instrumentenmaker Giuseppe Fiorini de voormalige collectie van Graaf Ignazio Alessandro Cozio, waaronder alles van er nog overgebleven was van het atelier van Stradivari, aan het Museo Civico van Cremona. Hieronder waren allerlei ontwerpen voor instrumenten alsook de gebruikte gereedschappen.

De verzamelingen werden eerst in de Sala Stradivariana in het Palazzo Affaitati tentoongesteld. Hierna werden ze tijdelijk verspreid over het Palazzo d’Arte en de zalen van het Staatsarchief, alvorens ze in de 18e eeuwse zalen van het Museo Civico hun huidige plek vonden.

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen. In het eerste deel wordt de constructie van de klassieke Cremonese altviool belicht. In de tweede sectie zijn instrumenten te zien die toebehoorden aan Italiaanse makers uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De laatste sectie toont de meer dan 700 objecten uit de twee bovengenoemde verzamelingen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email