Straten Brescia

Het historische centrum van Brescia is relatief klein. Wie geinteresseerd is in de Romeinse geschiedenis van de stad dient te Via dei Musei te bezoeken. De overige straten in de lijst zijn die waarin de meeste monumenten en winkels te vinden zijn.

Straten Brescia

Via dei Musei

De 800 meter lange Via dei Musei is één van de belangrijkste straten in het historische centrum. De straat wordt geflankeerd door een aantal Romeinse monumenten, waaronder de Tempio Capitolino en het Forum. Andere hoogtepunten zijn het Museo della Città in het Santa Giulia Klooster en de Santa Maria in Solaro Kerk.

Via San Faustino

De Via San Faustina slingert zich door het centrum van de stad. De straat vormt de verbinding tussen twee belangrijke pleinen, te weten het Piazza della Loggia en het Piazzale Cesare Battisti. Al in de oudheid was dit een van de belangrijkst commerciële straten van Brescia. Ze is genoemd naar de Santi Faustino en Giovita Kerk.

Corsetto Sant’Agata

De Corsetto Sant’Agata dankt zijn naam aan de oude ariaanse kerk die er tussen 1438 en 1472 opnieuw opgebouwd werd en waar fresco’s van Andrea Bembo te zien zijn. Het is een korte, rechte straat die enigszins omhoog loopt. Behalve de kerk is de Loggia delle Mercanzie de grootste bezienswaardigheid aan de straat.

Corso Palestro

De Corso Palestro loopt dwars door het zuidelijke deel van het centrum van de stad en is ongeveer 400 meter lang. De straat begint bij de San Francesco Kerk en eindigt bij het kruispunt van de Corso Zanardelli en de Via Dieci Giornate. Het is hier dat de meeste luxe winkels van de stad te vinden zijn.

Corsia del Gambero

De bijna een kilometer lange Corsia del Gambero verbindt de Via Moretto en de Corso Giuseppe Zanardelli. De straat staat vol bezienswaardigheden, waaronder zes kerken, drie pleinen en verschillende andere historische gebouwen. Toen ze aangelegd werd was het niet meer dan een toegangsweg voor de werknemers van het Hotel Gambero.

Corso Giuseppe Zanardelli

De Corso Giuseppe Zanardelli is in 1904, een jaar na de dood van deze voormalige eerste minister, opnieuw ingewijd. Voorheen heette de straat, die toendertijd de hoofdstraat van de stad was, Contrada del Gambero, eveneens naar het al genoemde hotel. Een andere naam waaronder de straat bekend staat is de Mercato del Vino.

Via Dieci Giornate

De Via Dieci Giornate wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van portico’s. Er zijn veel cafeetjes en winkels. Een deel wordt in beslag genomen door de gebouwen die aan het Piazza della Vittoria staan. Hoewel de straat al in de 14e eeuw bestond is ze genoemd naar een volksopstand die 10 dagen, van 23 Maart tot 1 April 1849, duurde. De oorspronkelijke straat is door de Visconti aangelegd als onderdeel van de bouw van de Cittadella Nuova.

Via Moretto

De Via Moretto loopt door het zuidelijke deel van het historische centrum. De straat is genoemd naar de lokale schilder Alessandro Bonvicino, die de bijnaam “Moretto” had. Er staan maar liefst zes kerken en verschillende historische gebouwen aan deze straat, die ook door drie pleinen onderbroken wordt.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email