Alles over Syracuse

Syracuse is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op het eiland Sicilië. Het is een havenstad en ligt aan de zuidoostkant van het eiland. Het hele historische centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Alles over Syracuse

Toeristeninformatie

VVV: Comune di Siracusa, Ufficio Turismo – Via Mirabella 29, Siracusa (tel. +39 0931 464657 of 0931 451111). De Provinciale toeristeninformatie bevindt zich op de Via Roma, 31 (tel. 800.055.500; openingstijden: Van 08.00 tot 20.00 uur. Zon- en feestdagen van 09.30 tot 18.30 uur). Postcode: 96100. Kengetal: 0931.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Griekse naam van de stad was Sirakousai, wat zich via het Latijn tot het huidige Siracusa ontwikkelde. De stad is in 740 voor Christus gesticht op een plek waar voorheen een volk genaamd Siculen leefde. In de vijfde eeuw voor Christus, na de Etrusken in een zeeslag verslagen te hebben, hadden de inwoners de macht over het zuidelijke deel van de Tyrrheense Zee. Nadat de Romeinen er de macht in handen gekregen hadden werd het de hoofdstad van Sicilië. In de 6e eeuw kwam te stad deel uit te maken van het Oosterse Keizerrijk. Aan de periode van vrede kwam een einde toen het eiland door de Arabieren veroverd werd. In de 17e eeuw werd de streek door aardbevingen en epidemieën getroffen. Een eeuw later vond een economisch herstel plaats. Gedurende de tweede wereldoorlog werd Syracuse eerst door de geallieerden en later door de Duitsers gebombardeerd.

Bezienswaardigheden

Kathedraal - Syracuse
In de Kathedraal van Syracuse zijn zuilen van de oude Tempel van Athene geincorporeerd.

De belangrijkste bezienswaardigheden uit de oudheid bevinden zich in het Archeologisch Park van Neapolis en op het eiland Ortygia. Ortygia is al sinds de oudheid het hart van de stad en was al in de bronstijd bewoond. Neapolis was de “nieuwe wijk” en in de Griekse tijd en hier staan dan ook een aantal van de belangrijkste Griekse monumenten.

In deze twee stadsdelen bevinden zich de ruïnes van heiligdommen als de Olympeion, de Tempel van Apollo en de Tempel van Athene.

De belangrijkste straat van het eiland is de Via della Maestranza en het centrale plein is het Piazza Archimede. Belangrijke gebouwen aan dit plein zijn het Palazzo del Banco di Sicilia, dat uit de 20’er jaren van de vorige eeuw stamt en het Palazzo Pupillo. Het Palazzo della Banca d’Italia stamt uit de 15e eeuw en het Palazzo Gargallo uit de 17e eeuw. De overige trekpleisters aan het plein zijn het Palazzo Lanza-Bucceri, het Palazzo Interlandi Pizzuti en het complex waar de Cassa Centrale di Risparmio zijn zetel heeft.

Het Griekse Eurialo Kasteel is gedeeltelijk in de rotsen uitgehakt, net als het Griekse Theater.

Het Romeinse Amphitheater is in de 3e eeuw gebouwd.

De Latomie zijn een aantal grotten die als gevangenis gebruikt werden. De bekendste zijn die van de Kapucijners en de Latomia van het Paradijs, met de Grotta dei Cordati en het Oor van Dionysus.

De bekendste Catacomben zijn die van San Giovanni Catacomben en de Santa Lucia Catacomben.

De San Pietro Kerk en de San Giovanni Battista Kerk stammen uit de Byzantijnse tijd. De San Martino Kerk, de San Tommaso Kerk en de Santa Lucia Kerk worden door een Romaanse archtiectuur gekenmerkt. In deze laatste kerk is een schilderij van Caravaggio te zien.

Het Castello Maniace is in de 13e eeuw door Frederik II gerestaureerd.

Het Gotische Palazzo Bellomo is een historisch gebouw.

Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email