Tempel van de Olympische Zeus Agrigento

De Tempel van de Olympische Zeus (Tempio di Giove Olimpico) hoort tot de bekendere monumenten in de Vallei van de Tempels in Agrigento. Deze helaas niet erg goed bewaarde tempel heeft een aantal kenmerken die hem van de andere tempels in de vallei onderscheiden.

Tempel van de Olympische Zeus Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento (tel. +39 0922621657). Officiële website: www.parcovalledeitempli.it. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 10 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Archeologisch Museum: 13,50 Euro (korting: 7 Euro). Van half Juli tot half Augustus is de vallei ’s avonds geopend van 19.00 tot 22.00 op weekdagen en van 19.00 tot 23.00 op zaterdagen en zon- en feestdagen. Op de eerste zondag van de maand is het monument gratis toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Tempel van de Olympische Zeus Agrigento
Reconstructie van een telamon

De Tempio di Giove Olimpico vertoont een aantal kenmerken die het gebouw onderscheiden van de meeste Griekse tempels. De tempel heeft de normale zes zuilen aan de façade en de achterzijde heeft, maar niet de losstaande zuilen aan de zijkanten. Deze zijn vervangen door half-ronde zuilen die tegen de muur van de cella aangebouwd zijn.

Met de bouw van de tempel werd na de overwinning bij de Slag bij Himera (480 voor Christus) een aanvang gemaakt. Himera was een stadstaat in het noorden van Sicilië, die enkele jaren later door de troepen van Theron van Akragas geheel verwoest zou worden. Als arbeiders gebruikte men gevangen uit Carthage.

Vanwege nieuwe oorlogen en aardbevingen werd de tempel nooit afgebouwd.

De tiran Theron had een enorme tempel in gedachten gehad toen hij tot de bouw overging. Hoewel geen enkele zuil nog overeind staat laat het monument dan ook nog steeds een grandioze indruk achter. De zuilen waren minstens 17 meter hoog en hadden een diameter van 4,42 meter. In de groeven ervan kon een man staan.

De opvallendste eigneschap van de Tempel van de Olympische Zeus was het gebruik van zogeheten telamonen. Dit waren enorme mannenbeelden, die gemaakt waren van steenblokken en bijna acht meter hoog waren. Behalve als versiering deden deze ook dienst als ondersteuning van de hoofdgestellen binnen de tempel. Een van de telamonen is in het Archeologisch Museum van de stad te zien. In het midden van de cella staat een afgietsel ervan.

Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email