Tempel van Herakles Agrigento

De Tempel van Heracles (Tempio di Eracle) is één van de monumenten in de beroemde Vallei van de Tempels bij Agrigento. Het is waarschijnlijk de oudste van de tempels in de vallei. Van de omgevallen zuilen zijn er een aantal in 1924 weer overeind gezet.

Tempel van Herakles Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento (tel. +39 0922621657). Officiële website: www.parcovalledeitempli.it. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 10 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Archeologisch Museum: 13,50 Euro (korting: 7 Euro). Van half Juli tot half Augustus is de vallei ’s avonds geopend van 19.00 tot 22.00 op weekdagen en van 19.00 tot 23.00 op zaterdagen en zon- en feestdagen. Op de eerste zondag van de maand is het monument gratis toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Tempel van Heracles Agrigento
Tempel van Heracles

De Tempel van Herakles staat aan het begin van de Via dei Templi, bij de parkeerplaats langs de SS118 straatweg. Hij is aan het einde van de 6e eeuw voor Christus gebouwd en is waarschijnlijk de oudste van de tempels in de vallei.

Dit valt onder andere af te leiden aan het langgerekte vloerplan en de minder elegante struktuur.

De Tempio di Eracle was een zogeheten peripteros, een tempel met een centrale ruimte omgeven door een rij vrijstaande zuilen aan de zijkanten. Er stonden zes zuilen aan de façade en het totale aantal was 28. De pronaos had, net als de opistodomo (de ruimte aan de achterkant), twee zuilen aan de voorkant en muren aan de zijkanten.

Acht van de zuilen zijn in 1924 weer overeind gezet. Vier daarvan hebben nog een kapiteel. Een deel van een andere zuil stond nog overeind.

Aan de oostzijde van de tempel staan enige resten van een altaar.

Ook loopt er een soort greppel, met inkepingen van wagenwielen in de rots.

Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email