Tempio Malatestiano Rimini

De San Colombo Kathedraal van Rimini staat beter bekend onder de naam Tempio Malatestiano. Tempio betekent “tempel” en verwijst naar de architectuur van de kerk en Malatestiano verwijst naar Sigismondo Pandolfo Malatesta, die van 1432 tot 1462 leenheer van Rimini was, en de drijvende kracht achter de bouw van de kerk.

Tempio Malatestiano Rimini

Openingstijden en toegangsprijs Kathedraal

Openingstijden: Vam maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.00 en van 15.30 tot 18.30 uur; zaterdag van 08.30 tot 12.30 en van 15.30 tot 19.30 uur; zondag van 09.00 tot 12.30 en van 15.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Tempio Malatestiano Rimini - Piero della Francesca
Sigismondo knielt voor Sigismondo

De nieuwe kathedraal moest de oude San Francesco Kerk vervangen, waarvoor Malatesta de hulp van de toen invloedrijke architect Leon Battista Alberti inriep. Deze liet zich voor zijn ontwerp door de Romeinse triomfboog inspireren. Hij ging zelfs nog verder door marmer van de Boog van Augustus te plunderen en dit voor de kathedraal te gebruiken.

Voor de basis gebruikte hij een uit Istria afkomstige steensoort. De in deze basis verwerkte symbolen, waaronder de olifant, de bloem en het schaakmotief verwijzen naar de familie Malatesta. De in elkaar verstrengelde letters “I” en “S” verwijzen naar Sigismondo en diens echtgenote Isotta.

Onder de zeven bogen voor de ingang zijn de sarcofagen te zien van de belangrijkste personen uit de hofhouding van Sigismondo.

Het Gotische interieur bestaat uit een enkel schip met zes zijkapellen.

In de Cappella dei Pianeti kan met de oudste bekende beeltenis van Rimini bewonderen.

De Cappella defli Antenati wordt opgeluisterd door de door Agostino di Duccio gebeeldhouwde “Sarcofaag van de Voorouders en de Nakomelingen”. Hier bevinden zich de stoffelijke overschotten van de voorouders van Malatesta zelf.

De grootste attracties zijn echter de in 1312 door Giotto geschilderde “Kruisiging” en een door Piero della Francesca geschilderde fresco waarin Sigismondo Malatesta knielend voor de Heilige Sigismondo afgebeeld is.

Schatkamer

De Schatkamer (Tesoro) is naast de kathedraal zelf, in de Sala San Guadenzio. Hier zijn heilige documenten en boekverluchtingen, voorwerpen die bij de mis gebruikt worden, kelken en schilderijen te zien, almede relikwieën uit de 14e en 15e en een bas-reliëf uit de 13e eeuw.

Tempio Malatestiano – Rimini

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email