Terme della Rotonda Catania

De Thermen van de Rotonde (Terme della Rotonda) in Catania maken deel uit van het “Romeins Theater en Odeon Archeologisch Park”. Ze zijn rond de 1e of 2e eeuw na Christus aangelegd. Waarschijnlijk is er later een aan de maagd Maria gewijde Byzantijnse kerk op de plek gebouwd. Het bouwwerk bestaat uit een grote koepel die door steunberen hooggehouden wordt. Hoewel het vloerplan vierkant is heeft het monument dankzij de ronde koepel de naam rontondagekregen. 

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via della Rotonda – Catania. Telefoon:+39 095 7150508. Openingstijden: Woensdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Het badgebouw dat bekend staat als Terme dalla Rotonda bevindt zich ten noorden van het oude Theater. Het is een rond gebouw binnen een vierkante constructie met een reeks bogen en marmeren kuipen in grote nissen.

Onder een nieuwere vloer en een crypte heeft men een aantal ruïnes gevonden. Het oudste deel stamt uit de Grieks-Romeinse tijd en wordt gevormd door de overblijfselen van de thermale constructies. In de keizertijd heeft de ruimte de ronde vorm van een calidarium gekregen. Gedurende de Romeinse tijd vond een nieuwe renovering plaats. De vloer stamt uit de Byzantijnse tijd. Ook in de middeleeuwen vonden enige veranderingen plaats. De meest recente wijzigingen stammen uit de 17e of 18e eeuw.

Uiteindelijk zouden de Thermen dus stapsgewijs tot een Christelijke kerk omgevormd worden. Uit deze tijd zijn nog twee nauwelijks waarneembare fresco’s op de muren overgebleven. De eerste toont een “Madonna met Kind”, terwijl de tweede waarschijnlijk de 3e eeuwse Griekse bisschop “Gregorius Thaumaturgis” voorstelt.

Terme della Rotonda – Via della Rotonda, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *