Tomba di Terone Agrigento

De Tomba di Terone is een klein Romeins grafmonument uit de 1e eeuw voor Chr. Deze tombe in de Vallei van de Tempels maakt deel uit van een grote begraafplaats buiten de stadsmuren van Agrigento, die de Giambertoni Necropolis genoemd wordt.

Tomba di Terone Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento (tel. +39 0922621657). Officiële website: www.parcovalledeitempli.it. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 10 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Archeologisch Museum: 13,50 Euro (korting: 7 Euro). Van half Juli tot half Augustus is de vallei ’s avonds geopend van 19.00 tot 22.00 op weekdagen en van 19.00 tot 23.00 op zaterdagen en zon- en feestdagen. Op de eerste zondag van de maand is het monument gratis toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Tombe van Terone Agrigento
Tombe van Terone

Om bij de tombe te komen loopt men links langs de parkeerplaats bij de Valle dei Templi, waar zich ooit de agora van de oude stad bevond. Het monument bevindt zich na een bocht in de weg langs de weinige overgebleven resten van de Porta Aurea. Deze poort was de hoofdingang tot de oude Griekse stad Akragas.

De Tombe van Theron bestond uit twee delen boven elkaar, een kubusvormig podium en een tempeltje met aan elke kant een blinde deur. Op de hoeken stonden Dorische zuilen met Ionische kapitelen.

Terone (Theron, in het Nederlands) was een dictator die van 887 tot 872 voor Chr. over Agrigento heerste.

Via Panoramica dei Templi 92100 – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email