Tombe van Dante Ravenna

De Tombe van Dante in Ravenna is in 1780 in opdracht van Kardinaal Gonzaga door de architect Camillo Morigia gebouwd. Het neo-klassieke monument heeft een vierkant oppervlak en een kleine koepel. De façade maakt een uiterst sobere aanblik. Het wapenschild boven de ingang is dat van Kardinaal Gonzaga. De lamp aan het plafond wordt continu aangehouden en wordt gevoed met olijfolie die elk jaar op 14 September door de stad Florence geschonken wordt.

Tombe van Dante Ravenna

De Tombe van Dante is het bekendste grafmonument van Ravenna. De opdrachtgever was kardinaal Luigi Valenti Gonzaga.

Deze neo-klassieke vierkante tempel met een kleine koepel staat pas sinds de 18e eeuw op het graf van de dichter. De façade is uiterst sober, met het symbool van kardinaal Gonzaga boven de ingang als enige versiering. Op de architraaf zijn de woorden Dantis Poetae Sepulcrum (“Graf van de Dichter Dante”) te lezen.

De eigenlijke tombe is bekleed met marmer en versierd met sierpleisterwerk. De epigraaf op de uit de Romeinse tijd stammende sarcofaag is van Bernardo Canaccio.

Een bas-reliëf van de hand van Pietro Lombardo uit 1483 toont Dante, in gedachten verzonken voor een lessenaar.

De lamp aan het plafond wordt gevoed met olijfolie, die elk jaar op de sterfdag van de dichter door de stad Florence gedoneerd wordt.

De tombe is verbonden met het San Francesco Klooster, waar de begrafenis van Dante gehouden werd.

Dante werd in 1265 in Florence geboren, maar bracht de laatste jaren van zijn leven in Ravenna door, waar hij in 1321 ook zou sterven.

De Tombe van Dante is een nationaal monument, en de grond rond het monument is sinds 1936 een Zona di Silenzio, waar men stilte in acht dient te nemen.

Openingstijden Tombe van Dante

Het monument is gedurende de zomertijd van 10.00 tot 18.00 open. Op zaterdagen en zon- en feestdagen is dit van 10.00 tot 19.00. In de wintertijd zijn de openingsuren van 10.00 tot 14.00 uur. Gesloten op 25 December.

Toegangsprijs

Toegang tot het monument is gratis.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Tomba di Dante is Via Dante Alighieri, 9 (tel. +39 0544 215676). De dichtstbijzijnde bushalte is Via Mariani Teatro Alighieri (lijn 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18, 70, 80, 145, 159, 161, 162, 176).

Tomba di Dante – Via Dante Alighieri 9, Ravenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *