Top 10 Bezienswaardigheden Catania

Net als veel steden in Sicilië wordt Catania vooral gekenmerkt door de barokke paleizen en kerken in het centrum (waarvan er een aantal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan). Aangezien de geschiedenis van de stad al in de 8e eeuw v. Chr. begint zijn er ook oudere bezienswaardigheden te ontdekken. Veel van de bekendste attracties staan aan het Piazza del Duomo.

Top 10 Bezienswaardigheden Catania

01. Piazza del Duomo

Palazzo dei Chierici - Top 10 Bezienswaardigheden Catania

Het Piazza del Duomo, ontworpen door Vaccarini, is het centrale en mooiste plein van Catania. Behalve de Kathedraal staan hier nog een aantal interessante gebouwen. De belangrijkste hiervan zijn het Palazzo degli Elefanti en het Palazzo dei Chierici. Het eerste is de zetel van het gemeentehuis van de stad.

02. San Nicolò l’Arena Kloostercomplex

San Nicolo l'Arena Klooster Catania

San Nicolò l’Arena is een kloostercomplex midden in het historische centrum van de stad. Het bestaat uit een groot monumentaal Benedictijner klooster en een kerk uit de 18e eeuw. Qua oppervlakte is het het grootste kloostercomplex van heel Europa, op het Paleis van Mafra in Portugal na. In 1869 is het bij koninklijk decreet tot nationaal monument uitgeroepen.

03. Ursino Kasteel

Ursino Kasteel Catania

Het Castello Ursino (“Ursino Kasteel“) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Catania. De ontwerper van het Castello Ursino was Riccardo da Lentini. Het is op een rotsachtige uitloper aan de kust gebouwd en is door middel van een ophaalbrug met het vasteland verbonden.  Tegenwoordig is het kasteel de zetel van het Stadsmuseum van Catania. De pinacotheek van dit museum richt zich toe op zuid-Italiaanse kunst van tussen de 15e en de 19e eeuw.

04. Fontana degli Elefanti

Eén van de twee fonteinen op het Piazza del Duomo, de Fontein van de Olifant, is het symbool van Catania. De andere stamt uit de 19e eeuw en heet de Amenano Fontein.

05. Palazzo Biscari

Het Palazzo Biscari is genoemd naar Ignazio Biscari, die hier een archeologisch museum vestigde. Vooral de zuidkant van het gebouw is rijkelijk versierd. Binnen zijn wandschilderingen van de hand van Sebastiano Lo Monaco te zien.

06. Via Crociferi

De Via Crociferi wordt omlijnd door een aantal typische barokke gebouwen. Langs niet meer dan 200 meter staan hier vier kerken en drie kloosters. Aan het begin van de straat staat de Arco di San Benedetto, met aan elke kant een kerk, te weten de Badia Grande en de Badia Piccola.

07. Palazzo Manganelli

Een ander fraai palazzo is het Palazzo Manganelli, dat deels gebruikt werd als achtergrond in de beroemde film Il Gattopardo van Luchino Visconti.

08. Romeins Theater

Romeins Theater Catania

Het Romeinse Theater is het belangrijkste monument in een archeologisch park waar ook de Odeon en de Terme della Rotonda deel van uitmaken. Het complex stamt uit de 2e eeuw na Christus, toen Adrianus keizer van het Romeinse Rijk was. Helaas zijn veel van de versieringen in de middeleeuwen weggehaald om hergebruikt te worden bij nieuwe constructies. Wat er nog over is is grotendeels opgegraven.

09. Museum van de Landing in Sicilië

Waarschijnlijk interessanter voor Amerikanen dan voor Belgen of Nederlanders: Het Museo Storico dello Sbarco in Sicilia 1943 oftewel het “Historische Museum van de Landing in Sicilië in 1943”, met veel geallieerde wapens en uniforms.

10. Sant’Agata Kathedraal

Sant'Agata Kathedraal - Kerken Catania

De Sant’Agata Kathedraal staat op het Piazza del Duomo. Deze kerk is tussen 1086 en 1094 in opdracht van graaf Ruggero gebouwd. Na de aardbeving van 1693 werd ze door Vaccarini in een barokke stijl weer opgebouwd. De Cappella della Madonna is één van de overgebleven elementen van de oorspronkelijke kathedraal. Hoogtepunten zijn het houten koor met gebeurtenissen uit het leven van Sant’Agata en de tombe van de componist Vincenzo Bellini.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email