Top 10 Bezienswaardigheden Civita Castellana

Het stadje Civita Castellana ligt op een uitloper van tufsteen tussen twee zijrivieren van de rivier de Treja gevormde kloven. De eerste bewoners van de streek waren de Falisken, maar de meeste attracties zijn van recentere datum. De belangrijkste zijn het Forte Sangallo (met een aan de Falisken gewijd Archeologisch Museum) en de Kathedraal.

Top 10 Bezienswaardigheden Civita Castellana

01. Santa Maria Maggiore Kathedraal

De kathedraal van Civita Castellana is in de 12e eeuw gebouwd en in de 18e eeuw gerestaureerd.  Het opvallendste kenmerk aan de facade is het met mozaïeken versierde portaal. De kerk heeft een mooie cosmateske vloer. Wolfgang Amadeus Mozart heeft er ooit het orgel bespeeld.


02. Forte Sangallo

Forte Sangallo Civita Castellana

Het Forte Sangallo is door Antonio Sangallo de Oudere in opdracht van Rodrigo Borgia ontworpen.  Antonio da Sangallo il Giovane (“de jonger”, dus) voegde later de achthoekige toren toe, waar fresco’s van d ehand van de broetjes Zuccari te zien zijn.


03. Museo Archeologico dell’Agro Falisco

Het Archeologisch Museum van het Faliskische Platteland zetelt in het Forte Sangallo. Het volk der Falisken woonde van de 10e tot de 3e eeuw voor Christus in deze streek. In 251 voor Christus werd de belangrijkste nederzetting, Falerii Vetere, door de Romeinen met de grond gelijk gemaakt. De collectie bestaat uit grafuitrustingen, wapens, speelgoed, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Een hoofdrol is er voor de keramiek, een lokale specialiteit.


04. Piazza Giacomo Matteotti en de Drakenfontein

De Drakenfontein (Fontana de Draghi) staat midden op het centrale plein van de stad. Het oudste gebouw aan het Piazza Giacomo Matteotti stamt uit de 14e, het nieuwste uit de 19e eeuw. Het gemeentehuis (Palazzo Comunale) staat ook aan dit plein.


05. Ponte Clementino

De in 1709 gebouwde Ponte Clementino vormt de verbinding tussen het oude en het moderne deel van de stad. Opdrachtgever tot de bouw was Paus Clemens XI, die er meteen maar zijn naam aan verbond. Het uitzicht vanaf de brug is adembenemend.


06. San Francesco Kerk

Top 10 bezienswaardigheden Civita Castellana

De in de 13e eeuw gebouwde San Francesco Kerk was ooit aan Sint-Pieter gewijd. Het artistieke hoogtepunt in de kerk is een “Aanbidding van het Kind” van Antoniazzo Romano.


07.Madonna del Carmine Kerk

De Santa Maria del Carmine Kerk staat ook bekend onder de naam Santa Maria ad Arco. Als materiaal voor de bouw werd de vulkanische tufsteen gebruikt. De kerk stamt uit het einde van de 18e eeuw, toen de bevolking Faleri Novi verliet om terug te keren naar de oude stad.


08. Porta Borgiana

Deze zich buiten de bebouwde kom bevindende stadspoort is gemaakt met hergebruikt materiaal van een oude Romeinse tombe. De poort is genoemd naar Kardinaal Rodrigo Borgia, die voordat hij Paus Alexander VI werd, tien jaar lang gouverneur van de stad was.


09. Falerii Novo

De ruïnes van de stad die even de nieuwe stad was  voordat iedereen weer terug naar de oude stad verhuisde.


10. Madonna delle Piagge Kerk

De Madonna delle Piaggie Kerk staat buiten het centrum van Civita Castellana. In deze zeer goed bewaarde kerk uit de 16e eeuw is een “Madonna met Kind” te zien. vanaf de afslag naar Nepi voert een lange trap naar deze oude kerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email