Top 10 Bezienswaardigheden Sassari

Het grootste deel van de Top 10 Bezienswaardigheden van Sassari bevindt zich binnen de oude stadsmuren. Het centrale plein is het Piazza d’Italia, de belangrijkste kerk is de San Nicola Kathedraal, het mooiste museum is het Archeologisch Museum. De Rosello Fontein is het symbool van de stad.

Top 10 Bezienswaardigheden Sassari

1. San Nicola Kathedraal

San Nicola Kathedraal Sassari

De belangrijkste kerk van Sassari is de San Nicola Kathedraal, die een Romaanse façade met enige Gothische en barokke elementen heeft. Ze is oorspronkelijke in de 12e eeuw gebouwd, maar bestaat pas sinds de 18e eeuw in de huidige vorm.

2. Piazza d’Italia

Het Piazza d’Italia is het belangrijkste plein van het historische centrum van Sassari. Het wordt omlijst door mooie paleizen als het Palazzo della Provincia en het Palazzo Giordano. Midden op het plein, dat verder een groot aantal winkels, restaurantjes en caféetjes kent, staat een door palmbomen omringd monument. Andere attracties in de buurt zijn het Piazza Castello en de Publieke Tuinen.

3. Piazza Castello

Het Piazza Castello, dat naast het Piazza d’Italia ligt, is het tweede plein van de stad. Het is genoemd naar het Castello Aragonese, waarvan het nog overeind staande gedeelte bezichtigd kan worden. Op het plein zelf staan verschillende ijzeren standbeelden.

4. Rosello Fontein

Fontana Rosello - Top 10 Bezienswaardigheden Sassari

De Fontana Rosello staat aan de noordelijke rand van het oude centrum en wordt beschouwd als het symbool van de stad. De fontein is in 1605 door arbeiders uit Genua gemaakt en was bedoeld om de inwoners van de stad van water te voorzien. De vier standbeelden verbeelden de jaargetijden, terwijl de twaalf monden de maanden van het jaar symbolizeren.

5. Corso Vittorio Emanuele II

De Corso Vittorio Emanule II is de belangrijkste straat van het middeleeuwse stadsdeel van Sassari. Er staan zowel Gotische paleizen uit de 15e eeuw als modernere 19e eeuwse gebouwen. Voorbeelden van de eerste zijn het Casa Farris op nr. 23 en het Casa di Re Enzo op nr. 42.

6. Museo Nazionale Sanna

Het Museo Nazionale Sanna is het belangrijkste archeologische museum van Sassari. De verzameling belicht het noordoostelijke deel van Sardinië en de inwoners van deze streek. De oudste vondsten gaan terug naar de Griekse periode en omvatten vazen, keramiek, schilderijen, sieraden en bronzen en ijzeren objecten van allerlei aard.

7. Santa Maria di Betlem Kerk

De Santa Maria di Betlem Kerk staat aan de westkant van het historische centrum van Sassari. Opvallend zijn vooral de enorme koepel en de neo-klassieke façade. Het hoogtepunt van het interieur is het rijk versierde gouden altaar. Verder zijn er een aantal aan Maria gewijde kapelletjes. De kerk is het eindpunt van de traditionele kandelaarsoptocht (14 Augustus), die bij de Chiesa del Rosario begint.

8. Giardini Pubblici

De “Publieke Tuinen” bevinden zich op een kwartiertje loopafstand van het Piazza d’Italia. Het is het grootste park van de stad en wordt doorkruist door rustige laantjes met bankjes waarop het prettig rusten is. In het midden is een klein meertje met een fontein, waaromheen verschillende exotische bomen geplant zijn.

9. Stadsmuur Sassari

Net als alle grotere Italiaanse steden beschikte Sassari in de middeleeuwen ook over een stadsmuur. Van deze in de 13e eeuw gebouwde muren is niet heel veel meer te zien. Ook van de vijf voormalige stadspoorten staan nog slechts enige onderdelen overeind. De enige stadstoren die nog geheel intact is, is de Torre di Porta Sant’Antonio.

10. Prenuragisch Altaar Monte d’Accoddi

Het Prenuragisch Altaar bij Monte d’Accoddi bevindt zich op ongeveer 11 kilometer buiten de stadsgrenzen van Sassari. Het monument stamt uit de bronstijd, wat betekent dat het ongeveer tweeduizend jaar voor Christus gemaakt is. Waarschijnlijk werden er vruchtbaarheids en/of begrafenisrites gevierd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email