Torcello Venetië

Torcello is nu een eiland dat bij Venetië hoort, maar het was ooit zelf een belangrijke stad, vooral dankzij de wolbewerking. De enige belangrijke bezienswaardigheid is de kathedraal van de stad, met het baptisterium en het Santa Fosca Martyrium.

Torcello Venetië

Geschiedenis en beschrijving

Torcello

Het eiland Torcello met de klokkentoren van de kathedraal.

De oorspronkelijke naam van Torcello was Dorceum of Turricellum. In de hoogtijdagen van deze nederzetting leefden er enkele tienduizenden mensen op het eiland. In de vroege middeleeuwen was het een belangrijke haven, met drie kanalen die naar de zee voerden. De belangrijkste industrieën waren de metaal-, glas- en wolbewerking. De imprtantie van de stad wordt ook aangegeven doordat het vanaf de 7e tot de 17e eeuw een bisschopszetel was.

In 1272 werd zelfs een verordening uitgegeven die aangaf dat de wolbewerking exclusief aan Torcello toegewezen werd.

Zelfs in 1795 waren er nog meer dan 700 herenhuizen op het eiland, wat toen net zo veel was als in Venetië zelf. Dit ondanks het feit dat het verval er al in de 15e eeuw langzaam ingegaan was. Dit was vooral te wijten aan natuurlijke veranderingen op het eiland. De havens slibden dicht en het eiland werd moerassiger, wat tot een groot probleem met malaria leidde.

Van de vele kerken die er ooit waren is vrijwel niet overgebleven en er wonen nog maar erg weinig mensen op het eiland.

Bezienswaardigheden

De grootste toeristische attractie van Torcello is de Kathedraal, die samen met het Baptisterium en het Santa Fosca Martyrium een groot complex vormt.

De Ponte del Diavolo (“Duivelsbrug”) is één van slechts twee bruggen in Venetië die geen reling heeft.

Openbaar vervoer

Het eiland kan bereikt worden met lijn 12 en lijn N (nachtdienst).

Fotogalerij Torcello

Eiland Torcello Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *