Torenhuizen Volterra

Net als in verschillende Itasliaanse steden (San Gimignano is er beroemd om geworden, maar ze stonden ook in Rome) stonden er in Volterra verschillende zogeheten “torenwoningen”. Deze case-torri hadden in de eerste plaats een defensieve functie, maar gaven ook aan hoe rijk en machtig de bezitter van zo’n huis wel niet was.

Torenhuizen Volterra

Casa-Torre Buonparenti

De Casa-Torre Buonparenti is de bekendste van een aantal zogeheten “torenhuizen” in het centrum van Volterra. Het monument staat tussen de Via Ricciarelli en de Via Buomparenti en hoort bij de meer herkenbare trekpleisters van de stad.

Casa-Torre Toscano

De Casa-Torre Toscano (Piazza San Michele) is eigenlijk een groepje torens op de plek waar de Via Matteotti en het Piazza San Michele samenkomen. De torenhuizen zijn in 1250 in opdracht van Giovanni Toscano door Giroldo da Lugano gebouwd. Toscano was de schatbewaarder van koning Renzo van Sardinië. Zoals een inscriptie boven de ingang aangeeft was het complex rond een centrale toren in Sant’Agnolo gebouwd. Het woninggedeelte stamt uit de 14e eeuw.

Casa-Torre Baldinotti

De Casa-Torre Baldinotti (Via Giusto Turazza, 7) is tegen het einde van de 12e eeuw gebouwd, wat dit torenhuis tot het oudste gemeentelijke gebouw van de stad maakt. Op de begane grond zijn nog een aantal bogen te zien met kegels erboven waaraan de hengsels van de deuren van de winkels die er vroeger waren aan bevestigd waren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email