Torre Alfina, Deelgemeente Acquapendente

Het stadje Torre Alfina is een deelgemeente van Acquapendente in de provincie Viterbo. Het meest in het oog springende aan het stadje is het kasteel met de oude middeleeuwse toren.

Torre Alfina Acquapendente

Het stadje is rond een kasteel opgetrokken. In de 8e eeuw liet Desiderio, de laatste Koning der Longobarden, de centrale toren bouwen. Nadat een broer van Karel de Grote zich in 809 Orvieto gevestigd had en de Monaldeschi familie gesticht had kwamen vele kastelen in de streek, waaronder Torre Alfina, onder de invloed van deze familie te staan. In 1314 werden ze door de Ghibellijnse Filippeschi familie uit Torre Alfina verdreven. Twee jaar later kregen de Monaldeschi’s de controle over het hele gebied rond Orvieto terug.

Halverwege de 15e eeuw werd het slot aangevallen door Antonio Colella, kapitein in het leger van de latere Hertog van Milaan, Francesco Sforza. De Monaldeschi’s gaven de kapitein 200 gouden Scudo’s om hem te overtuigen de toren niet te vernietigen.

In 1527 weerstond het stadje met hulp van de inwoners van het nabijgelegen Trevinano de plunderingen door de Napoletaan Fabrizio Maramao.

Na de 17e eeuw stierf het geslacht Monaldeschi uit en kwam de kastelen van zowel Torre Alfina als Trevinano in handen van de Markies Bourbon del Monte.

In 1881 werd het gekocht door Markies Edoardo Cahen, die het meteen liet restaureren. De markies stierf voordat de werkzaamheden voltooid waren en werd op eigen verzoek begraven in een neo-Gothisch mausoleum in het bos rondom het kasteel. Zij zoon Rodolfo liet de architekt Giuseppe Partini het werk afmaken en het kasteel naar zijn middeleeuwse vormen terugbrengen. In de zalen van het kasteel liet hij kunstwerken plaatsen die hij tijdens zijn vele reizen door Europa aanschafte.

Na de dood van Rodolfo kende het kasteel verschillende eigenaars.

Torre Alfina (voorstad Acquapendente)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email