Toscane

Toscane is de bekendste regio van Italië en een geliefde vakantiebestemming voor zowel steden- als natuurliefhebbers. De hoofdstad van de regio, die verder opgedeeld is in 10 provincies, is Florence. Andere mooie steden in Toscane zijn Arezzo, Pisa, Siena en Lucca.

Provincies Toscane

De provincies van Toscane zijn de volgende: FirenzeArezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa, Pisa, Pistoia, Prato en Siena. Alle provincies zijn genoemd naar de hoofdsteden ervan.

Provincie Firenze

San Lorenzo Basilie - Top 10 Bezienswaardigheden FlorenceDe provincie Firenze heet eigenlijk Città Metropolitana di Firenze. De hoofdstad van de provincie, die in totaal 42 gemeentes heeft, is Florence. Andere bekende steden zijn Scandicci, Sesto Fiorentino en Empoli. Florence is de meest centraal gelegen grote stad van Italië en is dan ook een belangrijk openbaar vervoers- en wegenknooppunt.

Provincie Siena

Piazza del Campo - Top 10 Bezienswaardigheden SienaDe provincie Siena is voorral qua natuurschoon één van de mooiste provincies van Italië. Het is qua oppervlakte één van de grootste provincies van de regio, maar qua inwonertal één van de kleinste. De hoofdstad Sien hoort tot de mooiste steden van het land. Andere leuke plekken zijn het belendende San Gimignano, Montepulciano en Pienza.

Provincie Arezzo

Piazza Grande ArezzoArezzo is de meest oostelijk gelegen provincie van de regio Toscane. De hoofdstad van de provincie is Arezzo zelf. De streek wordt doorkruist door de rivier de Arno en bestaat uit 37 gemeentes. Andere bekende steden zijn Montevarchi, Cortona en Bibbiena. De provincie is één van de mooiste van het land wat betreft natuurschoon.

Provincie Grosseto

Grosseto Hotels en BezienswaardighedenDe provincie Grosseto is qua oppervlakte de grootste provincie van de regio. Het is de meest zuidelijke provincie van de regio en de op één na kleinste wat betreft inwoneraantal. De hoofdstad van de provincie heet eveneens Grosseto. Het Palazzo Aldobrandeschi doet tegenwoordig dienst als provinciezetel. De provincie heeft een vrij lange kuststrook. Het Isola del Giglio is het bekendste van de eilanden die deel uitmaken van Grosseto. Het bekendste natuurgebied is de Maremma.

Provincie Pisa

Pisa - BaptisteriumDe provincie Pisa bestaat uit 39 gemeentes, inclusief de hoofdstad, die wereldberoemd is vanwege de Scheve Toren. De grootste steden zijn Pisa zelf, Casciano en San Giuliano Terme. San Miniato is ook een grote toeristische trekpleister. De provincie heeft slechts een klein gedeelte kuststrook. Het grootste deel van de westelijke grens loopt langs de provincie Livorno.

Provincie Livorno

Terrazza Mascagni in LivornoDe provincie Livorno bevindt zich grotendeels aan de kust van de Tyrrheense Zee. Hoewel het oorspronkelijk slechts een klein vissersdorpje was, is de provinciehoofdstad Livorno op het moment de op één na grootste containerhaven van Italië. Behalve de hoofdstad is ook Piombino een belangrijke haven. De gehele provincie bestaat uit 20 gemeentes.

Provincie Lucca

San Martino Kathedraal LuccaDe provincie Lucca bestaat uit 33 gemeentes en bevindt zich in het noord-westelijke deel van de regio. De hoofdstad is Lucca, dat met bijna negentigduizend inwoners ook de grootste gemeente van de provincie is. Viareggio is de tweede stad en is een beroemde kustplaats voor her rijkere deel van de bevolking. Met de Versilia en de Garfagnana beschikt de provincie over twee beroemde natuurgebieden.

Provincie Massa-Carrara

Marmergroeven CarraraDe provincie Massa-Carrara is de kleinste provincie van Toscane wanneer men het over het aantal inwoners heeft. Het is de noordelijkste provincie van de regio. De grootste steden zijn Massa en Carrara zelf. Carrara is beroemd vanwege het buitegewoon witte marmer dat voor veel beroemde gebouwen in o.a. Rome gebruikt is. Een flink deel van de provincie wordt in beslag genomen door de bijna tweeduizend meter hoge Alpe Apuane.

Provincie Prato

PratiDe provincie Prato ligt meteen ten westen van Florence en is qua oppervlakte de kleinste provincie van Toscane. Prato bestaat uit slechts zeven gemeentes, waarvan de hoofdstad verreweg de grootste is. Van alle provincies van Italië is het degene met het hoogste inkomen per inwoner, wat vooral aan de bloeiende textielindustrie te danken is. Prati is bekend vanwege het hoge aantal Chinese immigranten.

Provincie Pistoia

San Giovanni Fuorcivitas Kerk PistoiaDe provincie Pistoia is één van de kleinste provincies in Italië. De hoofdstad en grootste stad van de provincie heet eveneens Pistoia. De prvincie bestaat uit niet meer dan 20 gemeentes, waarvan Pescia en Montecatini Terme op de hoofdstad na de bekendste zijn. Vooral het noordelijke deel van de provincie is uiterst bergachtig.

Toscane