Geschiedenis Sorano

Sorano is een middeleeuws stadje, dat echter rond een oud Etruskisch centrum gebouwd is. Uit de Etruskische tijd is nog een necropolis te zien en in het historische centrum staan veel middeleeuwse huizen. Het was leengoed van verschillende adelijke families tot het in 1608 ingelijfd werd in het Groothertogdom Toscane.

Geschiedenis Sorano

De eerste nederzetting die hier gebouwd werd was van Etruskische aard. Een overblijfsel uit deze tijd is de Sovana necropolis, die uit de 5e tot de 2e eeuw voor Chr. stamt. Deze is net als het oude dorp Vitozza direct in de tufstenen rots uitgehouwen.

In de middeleeuwen ontwikkelde het stadje zich rond het centrum van Sovana. Er zijn nog een groot aantal gebouwen en monumenten uit de middeleeuwen in het historische centrum te zien.

Het Sorano Kasteel wordt voor het eerst in een document uit 1172 genoemd. In die tijd was het eigendom van de edelman Ranieri di Bartolomeo.

In 1210 was het leengoed eigendom van de Aldobrandeschi. Deze werden in 1274 opgevolgd door een tak van de Sovano familie. Hierna was het de beurt van de Orsini.

In 1608 kwamen het stadje en de omliggende streek deel uit te maken van het Groothertogdom Toscane. Vanaf dat moment volgde het de geschiedenis van dit groothertogdom, dat in 1815 in handen van het huis van Lotharingen kwam.

Vanaf 1860 maakt Sorano deel uit van het Koninkrijk Italië.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email