Geschiedenis Buonconvento

De geschiedenis van Buonconvento wordt vooral gemarkeerd door de periode dat het stadje deel uitmaakte van de Republiek Siena. Vrijwel alle belangrijke gebouwen in de stad stammen dan ook uit die middeleeuwse tijd.

Geschiedenis Buonconvento

Buonconvento is ontstaan als een van de belangrijkste vooruitgeschoven verdedigingspunten van Siena. Dit was te danken aan de strategische ligging langs de Via Francigena, die toen een belangrijke doorgangsweg in de streek was.

Oorspronkelijk beschikte Buonconvento niet over een vestingmuur, maar vanaf het moment dat deze opgetrokken werd werd de stad meteen een belangrijk handelscentrum, de plek van het nabijgelegen Percenna overnemend.

In de 13e en 14e eeuw werd Buonconvento dan ook verschillende keren succesvol belegerd. In 1312 werd de stad bezet door de Graaf van Luxemburg en Keizer van Heilige Roomse Rijk, Hendrik VII, die hier op 24 Augustus van dat jaar zijn laatste adem uit zou blazen. (De leeuw op het wapenschild van Buonconvento zou van Hendrik geleend zijn.)

Latere bezetters waren de huursoldaat Uguccione della Faggiola (in 1315) en het leger van Perugia.

In 1366 was het de beurt aan de Republiek Siena en die liet meteen de zeer goed bewaard gebleven vestingmuur om de stad bouwen. In 1380 werd het burgerschap van Siena aan de inwoners van Buonconvento verstrekt.

Vanaf 1571 zetelde de Podestà (een beetje vergelijkbaar met een burgemeester, maar veel machtiger) in Buonconvento. Deze had het zeggen over een groot grondgebied, dat ook de huidige gemeentes Murlo en San Giovanni d’Asso omvatte.

Een aantal schitterende middeleeuwse gebouwen, waaronder het Palazzo Pretorio, getuigen nog uit deze tijd. Andere monumenten zijn de Santi Pietro en Paolo Kerk, het Oratorium van San Sebastiano, het Palazzo Ricci Socini en de middeleeuwse villa’s die over het grondgebied van de stad verspreid liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email