Montalcino

Montalcino

Montalcino ligt in de Toscaanse provincie Siena, dichtbij de grens met Grosseto. Het is een klein stadje, maar is toch redelijk bekend vanwege de olijven en de wijngaarden waar de Brunello wijn gemaakt wordt. Het ligt op meer dan 500 meter hoogte en het hele grondgebied van de gemeente heeft een oppervlakte van bijna 250 km2.

Weetjes Montalcino

Met de auto/Openbaar Vervoer

Montalcino
Steegje in het historische centrum van de stad.

Met de auto: Vanuit Siena (40km): Neem de SS2 richting Buonconvento. 2 Km na Buonconvento ziet U bordjes voor Montalcino. Vanuit Rome (150km): Volg de SR2 tot even na San Quirico d’Orcia en dan de SP14. Vanuit Florence (85km): Volg de SR2 in zuidelijke richting tot Torrenieri en dan de SP14.

Openbaar vervoer: Vanuit Siena: Er is een direkte bus vanuit Siena. Vanuit Rome en Florence: Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Buonconvento (op 10 kilometer van Uw bestemming). De halte voor bussen naar Montalcino bevindt zich recht tegenover het treinstation.

Geschiedenis Montalcino

Na de Etruskische en Romeinse tijdperken kwam het stadje in het bezit van het klooster van Sant’Antimo, om vervolgens even zelfstandig te zijn, totdat het bij de Slag om Monteaperti (1260) door de Republiek Siena overmeesterd werd. In 1462 werd de stad door Paus Pius II tot bisdom uitgeroepen. Eigenaarschap van het stadje werd continu betwist door Florence en Siena. Hoewel het de laatsten waren die het fort lieten bouwen, kwam het in 1559 door middel van het Traktaat van Cateau-Cambresis toch in handen vanhet Florentijnse Groothertogdom van de Medici. (Meer Geschiedenis Montalcino.)

Bezienswaardigheden Montalcino

De belangrijkste toeristische attrakties van de stad zijn het kasteel en de Abbazia di Sant’Antimo, dat zich echter bijna 10 kilometer buiten de stadsgrenzen bevindt. Er zijn verschillende kerken, waaronder een neo-klassieke kathedraal en het uitzicht vanaf de heuvel waarop de stad gebouwd is is magnifiek. Sinds 2004 staat het hele grondgebied dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (Alle bezienswaardigheden Montalcino.)

Evenementen en Festivals

  • Laatste Zondag van Oktober: Sagra del Tordo, oftewel “Festival van de Lijster”, een boogschiettoernooi dat binnen de muren van het kasteel gehouden wordt.
  • Augustus: Torneo di Apertura delle Cacce (Toernooi van de opening van het jachtseizoen).

Brunello

Dit is één van de bekendste rode wijnen van Italië en heeft de kwaliteitsgaratie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Hij mag enkel op het grondgebied van de stad geproduceerd worden, heeft een verplichte houtlavering van 3,5 jaar en is na een jaar of 10 op dronk. De meeste wijnhuizen produceren ook de goedkopere rosso di Montalcino. De druif die gebruikt wordt heet eveneens Brunello.

Montalcino, Provincie Siena, regio Toscane, Italië

Gemeentehuis: Piazza Cavour 13 – 53024 Montalcino (tel. 057780441). Kengetal: 0577. Postcode: 53024. VVV: Er is geen toeristenkantoor in de stad. Deelgemeentes: Camigliano, Castelnuovo dell’Abate, Sant’Angelo in Colle, Sant’Angelo Scalo, Torrenieri.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email