Tourneuve Aosta

De Tourneuve (of Tour Neuve), je komt beide spellingen tegen, is een stadstoren in Aosta. Het is een middeleeuwse toren, die echter op een oudere Romeinse constructie gebouwd is.

Tourneuve Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Monte Solarola – Aosta. De toren kan enkel van buitenaf bekeken worden.

Geschiedenis en beschrijving

Tourneuve Aosta
Tourneuve

De Tour Neuve maakte deel uit van een groter verdedigingswerk dat echter in de loop der eeuwen verloren is gegaan. De toren, die zelf rond is, is gebouwd op een eerdere, vierkante Romeinse toren. In de fundering zijn nog sporen van he toudere gebouw te zien.

De toren stamt uit de 13e eeuw. Gedurende hun bestaan waren zowel de toren als het fort waar het deel van uitmaakte eigendom van verschillende adellijke families in de stad.

Een van de families waar de van kantelen voorziene poort een bezitting van was, waren de Challant, die verantwoordelijk waren voor een groots tuk van de stadsmuur. Later kregen de De Turre Nova de toren in handen. He tis naar deze familie dat het monument genoemd is.

Hij staat op de hoek van de Via Tourneuve en de Via Monte Solarola, aan de noord-westelijke kant van de Romeinse muren, die in dit stadsdeel goed bewaard zijn gebleven.

Tourneuve, Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email