Tuin van Ninfa (Cisterna di Latina)

Tuin van Ninfa Cisterna di Latina

De Giardino di Ninfa (“Tuin van Ninfa”) beslaat een gebied van ongeveer 8 hectare in de gemeente Cisterna di Latina ten zuiden van Rome. Het is een zogheten “Engelse” tuin, die in 2000 tot natuurmonument is uitgeroepen. De Tuin van Ninfa kan slechts op bepaalde dagen bezocht worden.

Tuin van Ninfa (Cisterna di Latina)

Geschiedenis en beschrijving

Tuin van Ninfa Cisterna di Latina
Tuin van Ninfa

De Tuin van Ninfa is in 1921 door Gelasio Caetani aangelegd. De naam komt van de aan de Naiaden Nimfen gewijde tempel op een eilandje in het meertje in de tuin. De tuin wordt sowieso door verschillende stroompjes, inclusief de river de Ninfa, doorkruist.

Het bruggetje over deze rivier wordt Ponte del Macello genoemd. Een verklaring hiervoor is dat er ooit een slachthuis (macellaio) gestaan zou hebben. Een tweede theorie beweert dat er ooit een, waarschijnlijk nogal bloederige, veldslag bij het bruggetje plaatsgevonden heeft.

De ruïnes van het middeleeuwse dorp Ninfa waarop de tuin aangelegd is, zorgen voor een extra sfeer. Deze stad is in de loop der eeuwen talloze malen verwoest om later weer opgebouwd te worden.

De heerschappij over de stad Ninfa werd eeuwenlang door de families Caetani en Borgia betwist. Het waren de eersten die tegen het einde van de 19e eeuw definitief de overhand zouden krijgen.

Aan het begin van de 20e eeuw liet Gelasiao Caetani het tot dan redelijke moerassige land droogleggen. Ook liet hij enige ruïnes, waaronder de toren, restaureren en tot zijn zomerverblijf ombouwen. Onder andere het huidige Palazzo Baronale, nu de zetel van de Roffredo Caetani Stichting, is hier het resultaat van. Hij had hierbij veel hulp van zijn moeder, Aba Wilbraham Caetani.

Veel plantensoorten werden voor de aanleg van de tuin geïmporteerd. Marguerite Chapin en haar dochter Lelia zorgden rond 1930 voor een verdere verfraaiing door 1300, vaak uitheemse, planten toe te voegen. Hieronder zitten sierappelbomen, Japanse esdoorns, kersenbomen, magnolia’s, hortensia’s, blauweregen, pruikenbomen en enorme bamboeplanten.

Openingstijden en toegangsprijs

De dagen waarop de Giardino di Ninfa dit jaar (2020) geopend is zijn: 28 en 29 maart, 4, 5, 12, 13, 19, 25 en 26 april, 1, 2, 3, 10, 17, 24 en 31 mei, 2, 6, 7 en 21 juni, 4, 5 en 9 juli, 1, 2 en 15 augustus, 5 en 6 september, 5 en 6 oktober, 1 november. Reserveren is verplicht. De rondleidingen, die ongeveer een uur duren, vertrekken om de 10 minuten. Het is verboden tijdens de rondleiding te eten in het park.

Toegangsprijs: 15 Euro (plus 0,50 cent reserveringskosten). Gratis voor kinderen jonger dan 12. Gehandicapten: 8 Euro. De tuin is met een rolstoel toegankelijk. Gehandicapten hoeven niet vooraf te reserveren.

Adres en routebeschrijving/openbaar vervoer

Adres:

Doganella di Ninfa – Via Provinciale Ninfina, 68 – 04012 Cisterna di Latina.

Hoe de Tuin van Ninfa te bereiken:

Er is geen openbaar vervoer naar de tuin. Zowel vanuit Rome als vanuit Napels neemt U de trein naar Latina Scalo. Vanaf hier is het 10 minuten met de taxi (+39 0773632292).

Voor wie met de auto komt is er een grote parkeerplaats voor de ingang. Vanuit Rome volgt U de SS148 tot de afslag Borgo Bainsizza. Vanuit Napels volgt U de A3 tot de afslag Frosinone.

Nuttige informatie

Hoewel de tuinen van maart tot november geopend zijn april en mei, wanneer alles in bloei staat, de beste maanden voor een bezoek.

Aan het einde van de rondleiding mag U niet zonder gids door de tuin lopen. Wel kunt U hierna de Hortus Conclusus bezoeken. Dit is een 17e eeuwse tuin met een citrusbos en een zwanenmeer.

Tuin van Ninfa – Cisterna di Latina


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email