Historische Gebouwen Turijn

De belangrijkste historische gebouwen in Turijn staan in het teken van het Koninklijke Huis van Savoye.

Historische Gebouwen Turijn

Palazzo Reale

Palazzo Reale - Historische gebouwen TurijnHet Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) is één van de grootste toeristische trekpleisters van Turijn en bevindt zich aan het Piazza Castello in het centrum van de stad. Het is een enorm, vierkant gebouw en heeft een grote binnenplaats. Het is halverwege de 17e eeuw gebouwd.

Palazzina di Caccia di Stupigini

Het Palazzina di Caccia di Stupigini is een oorspronkelijk als jachtgebouw bedoeld paleis op korte afstand van Turijn. Het staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het is ontworpen door de architect Filippo Juvarra, die verantwoordelijk was voor een groot aantal in de 18e eeuw in de stad opgetrokken gebouwen.

Palazzo Carignano

Het in een barokke stijl gebouwde Palazzo Carignano is één van de belangrijkste gebouwen in de Italiaanse geschiedenis, aangezien het o.a. de plek is waar de éénwording van Italië in 1861 afgekondigd werd.  Op het moment zetelt het Museo del Risorgimento hier. In de koninklijke appartementen kan het Koninklijke Arsenaal bezocht worden.

Palazzo Madama

Het opvallendste gebouw op het centrale plein Piazza Castello is het Palazzo Madama, een deels-middeleeuws, deels barok kasteel, waarin ook nog een deel van een oude Romeinse stadspoort in verwerkt is. Het is de huidige zetel van het Museo Civico di Arte Antica.

Palazzo Chiablese

Het Palazzo Chiablese heeft een façade aan het Piazzetta Reale, hoewel de hoofdingang zich aan het Piazza San Giovanni bevindt. Het is verbonden aan het Palazzo Reale. Slechts een klein deel van het paleis kan (enkel dagen per week) bezocht worden.

Palazzo Bricherasio

Het Palazzo Bricherasio huisvestigt een tentoonstellingsruimte met steeds wisselende exposities. Dali is er ooit tentoongesteld en Christo en Jeanne-Claude hebben er hun inpakwoede op losgelaten.

Palazzo Carpano

Het Palazzo Asinari di San Marzano heet tegenwoordig gelukkig eenvoudigweg Palazzo Carpano. Het is een 17e eeuws gebouw en huisvestigt tegenwoordig de maatschappij Carpano, makers van Vermouth. In de tuin kan men een aantal zeldzame planten aanschouwen.

Palazzo Benso di Cavour

Het Palazzo Benso di Cavour is een historisch gebouw in Turijn. Hoewel de beroemde staatsman Camillo Conte di Cavour ook in het gebouw gewoond heeft, is het genoemd naar de graaf Michele Antonio Benso di Cavour. Het is in 1729 gebouwd en de architekt was Giacomo Plantery.

Palazzo Falletti di Barolo Turijn

Het Palazzo Falletti di Barolo hoort, ondanks dat het een gedeelte van zijn ruimtes af heeft moeten staan in het begin van de 20e eeuw, tot de beste voorbeelden van residenties van de adelstand in het 17e en 18e eeuwse Turijn.

Palazzo Birago di Borgaro

Het Palazzo Birago di Borgaro was één van de eerste gebouwen die de Spaanse architekt Filippo Juvarra ontwierp voor een lid van de Piemontese adelstand. Het is de huidige zetel van de Kamer van Koophandel van de stad.

Palazzo del Senato Sabaudo

Het Palazzo del Senato Sabaudo in stamt uit de 18e eeuw. Het is het resultaat van het werk van een aantal opeenvolgende architekten, waaronder uiteraard Filippo Juvarra. Om de constructie te kunnen verwezenlijken moest men een aantal middeleeuwse gebouwen afbreken.

Palazzo di Città

Het Palazzo di Città staat op het Piazza di Città in Turijn en doet sinds 1472 dienst als gemeentehuis van de stad. Het is gecreëerd door verschillende al bestaande gebouwen aan wat toen nog het Piazza del Mercato heette samen te voegen.

Palazzo dell’Università

Het Palazzo dell’Università in Turijn bestaat uit een huizenblok (het isolato di Sant’Elena) tussen de Via Po, die de rivier van die naam met het centrum verbindt, en de Via Verdi. Michelangelo Garrove was de architect, maar Juvarra droeg natuurlijk een (klein) steentje bij.

Palazzo Cisterna

Het Palazzo Cisterna is het resultaat van een ruil tussen twee Turijnse edelmannen. Tegenwoordig is het de zetel van de Provincie Torino. Het is in de 17e eeuw door Maurizio Valperga gebouwd.

Palazzo Solaro del Borgo

Het Palazzo Solaro del Borgo bevindt zich op het Piazza San Carlo in het centrum van de stad. Het wordt ook wel het Palazzo Isnardi di Caraglio genoemd. Het is in de 17e eeuw opgetrokken en is niet toegankelijk voor toeristen.

Villa Paradiso

Aan het begin van de 17e eeuw was de  Villa Paradiso, già Boas eigendom van Giovan Battista Boasso. Na diens dood werd het terrein geschonken aan het San Giovanni Ziekenhuis. De villa is nu eigendom van de familie Colombo en bevindt zich buiten het centrum van de stad.

Villa Abegg

De oude wijngaard van “Madama Reale“, tegenwoordig Villa Abegg, bevindt zich langs de straatweg  San Vito – Revigliasca. Tegenwoordig is de villa eigendom van de gemeente en wordt gebruilt als studiecentrum.

RSS
Follow by Email